BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan piyasaları çok kötü vurdu

Yunanistan'ın geçen hafta euro zirvesinde uzlaşma sağlanan 130 milyar euroluk son kurtarma paketini referanduma götürme kararı piyasaları allak bullak etti.

Abone ol

Yunanistan'ın geçen hafta euro zirvesinde uzlaşma sağlanan 130 milyar euroluk son kurtarma paketini referanduma götürme kararı piyasaları allak bullak etti. Avrupa borsaları yüzde 5'i aşan kayıplar yaşarken, dolar değer kazandı. İMKB'deki kayıp yüzde 3'ü aştı, dolar da yeniden 1.80 TL'ye yaklaştı.

Karar sonrası Avrupa'da artan endişelerle euro, dolar karşısında düne göre yüzde 1.5 gerileyerek 1.3650 seviyesine kadar geldi. Paritedeki bu hareket içeride de doları, 1.80'e yaklaştırdı. Düne göre yüzde 2.1 değer kazanan dolar, şu anda 1.7970 seviyesinde işlem görüyor.

Euro ise TL karşısında 2.45 seviyesinin hemen üzerinde, pariteden kaynaklı olarak düne göre sınırlı bir kayıp yaşıyor.

AVRUPA BORSALARI ÇÖKTÜ

Diğer taraftan artan kaygılar hisse senetleri piyasalarında oldukça sert satışları da beraberinde getiriyor. Avrupa'da gösterge endeksler yüzde 5'i aşan kayıplar yaşıyor. İlk seansı yüzde 2 değer kaybıyla kapatan İMKB 100 Endeksi'ndeki düşüş ikinci seansın ilk yarısında yüzde 3.5'e kadar geldi. Endeks şu anda 54 bin 200 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, Avrupa'daki borç krizinin çözümü için geçen hafta AB liderleri tarafından uzlaşmaya varılan planların finansmanı konusunda devam eden belirsizliğin piyasalarda tedirginlik yarattığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar ayrıca, Avrupa kaygılarının yanında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun geçen hafta yapılan AB zirvesinde kabul edilen planı referanduma sunacaklarını açıklamasıyla satışların yoğunlaştığını savunuyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Yunanistan'ın yapmayı planladığı referandumdan "hayır" kararının çıkmasının, euro bölgesinin sürdürülebilirliğini tehdit edebileceğini bildirdi.

PAPANDREU HERKESİ ŞAŞIRTTI

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, AB zirvesinde Yunan ekonomisiyle ilgili alınan kararın halk oylamasına sunulacağını dün açıkladı.

Papandreu, Parlamentoda PASOK meclis grubunda yaptığı konuşmada, sözkonusu kararın halkın karşı gelmesi durumunda uygulanmayacağını belirterek, "Şimdi vatandaşın sorumlu bir şekilde cevap verme zamanı. Uygulamamızı istiyor mu, yoksa reddetmemizi mi istiyor? Halk istemezse uygulanmayacak. Ama cevap evet ise, ilerleyeceğiz. Biz sorumluluklarımızdan vazgeçmedik" dedi.

Bugünden itibaren halk oylaması ile ilgili sürecin başlatılacağını belirten Papandreu, bu arada hükümetin de meclisten güvenoyu isteyeceğini bildirdi.

MUHALEFETTEN TEPKİ: KUMAR OYNANIYOR

Yunanistan'da hükümetin halk oylaması açıklaması, muhalefet partilerinin sert tepkisine yol açtı. Muhalefet partileri tarafından yapılan açıklamalarda, hükümetin bu konudaki kararının milli bölünmeye yol açacağı savunularak, bir an önce erken seçim yapılması talep edildi.

Yeni Demokrasi Partisi'nden yapılan açıklamada, "hükümetin, halkın bölünmesine bel bağladığı" ifade edilerek, "Papandreu, Yunanistan'ın en büyük başarılarından biri olan AB'ye katılımını bir zar atışıyla kumarda oynamaya karar verdi" ifadesi kullanıldı.

Yunanistan Komünist Partisi ve sol ittifak Siriza da açıklamalarında, hükümetin halk oylaması kararıyla vatandaşa şantaj yaptığını iddia ederek, erken seçime gidilmesini talep ettiler. DİSY Başkanı Dora Bakoyanni ise açıklamasında, Papandreu'nun kendi geleceğini güvence altına almak için ülkeyi büyük bir maceraya sürüklediğini belirtti.

Bakoyanni, Papandreu'nun bu kararıyla Yunanistan'ı ve gelecek nesilleri tehlikeye attığını öne sürerek, iktidardaki PASOK milletvekillerine hükümeti düşürmeleri çağrısında bulundu.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Yunanistan Kalkınma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, ise referandumdan olumsuz bir sonuç çıkması durumunda hükümetin istifa ederek erken seçime gidileceğini söyledi.

Hrisohoidis, katıldığı özel bir televizyon programında, Başbakan Yorgo Papandreu'nun böyle bir karar almasında, Brüksel'de Yunan ekonomisiyle ilgili alınan nihai kararların muhalefet partilerinin tamamı tarafından tepkiyle karşılanması ve 28 Ekim "ohi günü" kutlamalarında yaşananların etkili olduğunu belirtti.

Ortaya çıkan tepkilerden sonra böyle bir karar alınmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Hrisohoidis, bu kararın uzun bir süreden beri "kayıtsız kalmakla suçlanan hükümetin bir kararı olduğunu" söyledi.

AVRUPA'DA ŞAŞKINLIK YARATTI

Diğer yandan Yunan medyası, Papandreu'nun halkoylaması kararının Avrupa'da da şaşkınlıkla karşılandığını duyurdu.

Papandreu'nun böyle bir karar alacağından Almanya ve Fransa'nın bilgisi olmadığı belirtilen haberlerde, kararın özellikle Almanya'da "bıkkınlık ve öfkeyle karşılandığı" bildirildi.

SADECE YUNANİSTAN'I İLGİLENDİRMİYOR

Belçika Başbakanı Yves Leterme, "Papandreu büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu konunun tamamıyla Yunanistan'ın iç meselesi olmadığını unutmamalıyız" dedi.

Leterme, Atina yönetimini ikili oynamakla suçlayarak "Papandreu geçen hafta zirvede referandum hakkında hiçbirşey söylemedi. Ne öncesinde ne zirve sırasında ne sonrasında böyle konuşuyordu" ifadesini kullandı.

Leterme, Yunanistan'dan referandum kararının, dünyanın güven aradığı bir dönemde belirsizlik yarattığını dile getirdi.

Yunanistan'ın sürpriz çıkışı üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, telefonla durum değerlendirmesi yapma kararı alırken İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, euro bölgesinin zirvede ortaya çıkan kurtarma paketine bağlı kalması çağrısında bulundu.

26 Ekim gecesi toplanan euro bölgesi liderleri, bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 50 kırpılması konusunda uzlaşmıştı.