BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan için şon şans

Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker, Yunanistan'da Başbakan Antonis Samaras'ı ve halkı bir kez daha uyardı.

Abone ol

Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker, Yunanistan'da Başbakan Antonis Samaras ile Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarma yardımı karşılığında Yunan hükümetinden istediği 2014'e kadar 11.5 milyar euro tasarruf öngören kemer sıkma paketinin detaylarını görüştü. Juncker, 'Bu son şans. Yunan halkı bunun farkında olmalı' dedi.

Aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı olan Junkcer, önceliğin daha fazla kamu finansmanı konsolidasyonu olduğunu, Atina'fnın yapısal ve ekonomik reformları hayata geçirmesi gerektiğini anlattı.

Jean Claude Juncker, 'Yunanistan'ın güvenilirlik sorunu var. Önceliklerin neler olması gerektiğini Sayın Samaras'a söyledim. İlk öncelik; bütçenin sağlıklı duruma getirilmesidir. Bu, Yunan hükümetinin ve halkının güvenilirliğini yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır' diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Samaras da 11,5 milyar Euro'luk kesinti programının birkaç hafta içinde tamamlanacağı sözünü verdi. Yunan Başbakan, Junker ile görüşmesini değerlendirirken, özelleştirme programlarını genişlettiklerini, gerekli yapısal reformlara da hız verdiklerini, birkaç hafta içerisinde 11.7 milyar euroluk bütçe kesintilerini tamamlayacaklarını söylediğini anlattı.

Samaras, ek tasarruf paketine ilişkin sürenin iki yıl daha uzatılması için Avrupalı ortakları ile müzakere turuna çıkarak, yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel, hafta sonunda ise Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande görüşecek. Merkel, görüşmede geçmişte söylenenden daha farklı bir şey olmayacağını Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF heyetinden oluşan Troyka'nın vereceği karara göre tutum belirleyeceklerini söyledi.

AB ve IMF 31,5 milyar Euro'luk kredi dilimini serbest bırakmak için bu programı şart koşarken, Yunanistan Başbakanı Samaras'ın kamu harcamalarında yapılacak kesintilerin 2 yıla kadar yayılmasını istediği hatırlatıldı.