BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.409,63
HABER /  DÜNYA

Yunanistan için son altı gün

Emeklilikteki kesinti konusunda anlaşma sağlanamadı. Anlaşmanın 15 Şubat'a kadar onaylanması gerekiyor.

Abone ol

Yunanistan'da koalisyonda yer alan siyasi partilerin liderleri, dün AB ve IMF'den alacakları ikinci yardım karşılığında uygulamaları gereken kemer sıkma ve reform programı üzerinde bir madde dışında anlaşmaya vardı.

Liderler, ikinci yardım karşılığında sağlanması gereken 3.3 milyar Euro'luk tasarrufun yüzde 90'ı üzerinde anlaşmaya vardı.

Buna göre, asgari ücret yüzde 22 kısılarak 600 Euro'ya indirilecek. Kamu sektöründe işgücü 2012'de 15 bin kişi kısılırken, 2015'e kadar 150 bin kişi işten çıkarılacak.

2012'de yapılması gereken 3.3 milyar Euro'luk tasarrufun 300 milyon Euro'sunun emeklilik ödemelerindeki kesintiden gelmesi gerekiyordu. Ancak koalisyon ortakları buna onay vermedi. Hükümetin bu kesinti için yeni bir formül bulması gerekecek.Diğer yandan, seçimle başa gelecek hükümet 2013-2015 arasında 10 milyar Euro'luk ek kesinti belirleyecek. Ayrıca, sorunlu kamu bankaları devlet desteğiyle sermayelendirilecek.

Euro Bölgesi yetkilileri, ikinci yardım paketinin Yunanistan tarafından kabul edilip AB tarafından onaylanma sürecinin 15 Şubat'a kadar tamamlanması gerektiğini belirtti. Yardım paketine ilişkin karmaşık yasal işlemlerin uzun süreceğine dikkat çeken yetkililer, yardımın Yunanistan'ın 20 Mart'taki itfasına yetişmesi için 15 Şubat tarihinin kritik olduğuna dikkat çekti.

20 Mart'ta 14.5 milyar Euro itfası bulunan Yunanistan, ikinci yardımı alamazsa temerrüt riskiyle karşı karşıya kalacak.

Bugün emekli maaşlarıyla ilgili pürüzün de giderilerek bu akşam yapılacak Eurogroup toplantısında anlaşmanın kabul edilmesi bekleniyor. Bu arada Yunanistan'ın 100 milyar Euro'luk borcunu silmeyi öngören tahvil değişimi anlaşması (PSI) da sonuçlandı. Yeni tahvillere yüzde 3,4'lük faiz uygulanacak. Her iki anlaşmanın da Pazar günü Yunan parlamentosunda acilen onaylanması bekleniyor.

ÖNLEMLER ŞÖYLE:

1-Yüzde 15 ek emeklilik maaşlarında kesinti

2- Deniz Kuvvetleri Emekli Sandığı'nda yüzde 7 kesinti

3- Asgari ücretlerde yüzde 22, 25 yaşın altındaki kişilerde ise yüzde 33'lük kesinti. (750 Euro olan asgari ücret brüt 600 Euro'ya inecek.)

4-2015 yılına kadar asgari ücretler dondurulacak.

5- KİT'lerde kadroya alımlar durduruldu.

6-Özel maaş uygulamasında kesinti.

7- 2012'de 15 bin kişi işten çıkarılacak.

8- Vergiden muaf ayrıcalıklar kaldırıldı.

9-Adalarda uygulanan yüzde 6,5'lik düşük KDV uygulaması sona erdi.

10-Yıl sonuna kadar 200 kamu kurum, birim ve kuruluşunun kapısına kilit vurulacak.

11- İşsizlik ödeneği maaşı 450 Euro'dan 360 Euro'ya düşüyor. (1 yıl veriliyor)

SENDİKALAR GREVE GİDİYOR

Yunanistan'da işçi ve kamu çalışanları AB ve IMF'den alınacak ikinci yardım çerçevesindeki yeni kesintileri protesto etmek için cuma gününden itibaren 48 saatlik genel grev yapacak.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) iki gün boyunca parlamentonun önünde protesto gösterileri düzenleyecek.

Sendika yetkilileri milletvekillerinin yeni tasarruf önlemlerini oylayacağı Pazar günü de parlamento önünde olacaklarını bildirdi.

Yunanistan'da hükümeti destekleyen siyasi partilerin liderleri dün gece 130 milyar avroluk ikinci kredi çerçevesinde, kamuda işten çıkarmalar ve maaşlarda kesintiler yapılmasını onaylamışlardı. Anlaşma ek emeklilik maaşlarından 300 milyon avro tasarruf yapılması konusuna takılmıştı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ise dün gece liderler toplantısının ardından Başbakan Lukas Papadimos ile biraraya gelmiş, ancak 5 saat süren görüşmede ek emeklilik maaşlarından 300 milyon avro tasarruf yapılması konusu çözüme ulaştıramamıştı.

Hükümet yetkilileri, 300 milyonluk bu açığı kapatmak için başka bir alternatif bulması için troykanın hükümete 15 gün süre verdiğini kaydetti.

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise Eurogroup toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gitti.