BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.448,63
HABER /  DÜNYA

Yunanistan Almanya'yı dinledi iddiası

Almanya'nın Yunanistan'ın elektronik mesajları takip ettiği, telefon konuşmalarını ise dinlediği iddia ediliyor.

Abone ol
Yunan medyasında yer alan, Almanya’nın internet aracılığıyla Yunanistan’daki telefon konuşmalarını ve elektronik mesajları dinlediğine ilişkin iddialar, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının tepkisine neden oldu.
 
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, daha önce bu konuda Almanya'dan kendisinin şikayetçi olduğunu ifade ederek bununla ilgili bir cevap beklediğini belirtti.
 
 Kutras açıklamasında şunları kaydetti:
 
"Bu habere Almanya’dan doğrudan bir cevap verileceğine eminiz. Dost, ortak ve müttefik ülkeler arasında, Alman hükümetinin yakın geçmişte defalarca sözünü ettiği ve ihlal edildiğinden şikayetçi olduğu işbirliğiyle ilgili deontoloji ve kurallar geçerlidir."
 
Atina’da yayımlanan Ta Nea gazetesi hafta sonu sayısında, Alman gizli servisi BND’nin "uluslararası terörle mücadele" bahanesiyle arasında Yunanistan’ın da bulunduğu 195 ülke ve bölgenin telefonlarını ve elektronik mesajlarını internet aracılığıyla dinlediğini ileri sürdü.
 
Gazete, bu konuda elinde Alman kaynaklarından elde edilen belgeler bulunduğunu iddia ettiği haberinde, olayın boyutu tam olarak bilinmemekle beraber Yunanistan’da faaliyet gösteren DE-CIX, Forthnet, OTE Globe ve Rum CYTA şirketlerinin 550 abonesinin telefonlarının ve elektronik mesajlarının BND tarafından izlendiğinin belirlendiğini kaydetti.
 
Haberde, DE-CIX şirketinin Facebook, Twitter, Microsoft, Verisign, Yahoo, Linkedin, Ebay ve Deutshe Telecom ile işbirliği yaptığı belirtildi.