BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.498,53
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan AB'yle gerçek müzakerelere bugün başlıyor

Dün geç saatlerde Meclis'ten güvenoyunu alan Tsipras hükümeti, bugün Brüksel'de ilk kez Avrupalı yetkililere resmi borç yapılandırma planlarını sunacak. Atina'nın kurtarma paketinin yüzde 30'unu değiştiren 10 maddelik bir plan sunacağı belirtiliyor.

Abone ol

Yunanistan hükümeti Avrupa Birliği (AB) tarafından verilen kurtarma paketinin yüzde 30'unu revize eden 10 maddelik bir plan hazırladı.

Bugün ve yarın AB liderleriyle yapılacak toplantıya hazırlanan Başbakan Aleksis Tsipras'ın hükümeti, dün geç saatlerde Meclis'teki güven oylamasını rahatlıkla kazandı. Koalisyon hükümeti 300 sandalyeli parlamentoda 162 milletvekilinden destek aldı.

Güvenoylamasının ardından Syriza önderliğindeki yeni koalisyon Brüksel'e borç yapılandırması konusundaki resmi tekliflerini iletebilecek konuma geldi.

Atina'nın 10 maddelik planı bugün Brüksel'de maliye bakanları toplantısında ele alınacak. Yunanistan'ın kurtarma paketindeki kurallara uyması gerektiği uyarıları yapılırken, programda değişikliğe gidilmesi yönünde hemen bir anlaşma sağlanması beklenmiyor.

Yunanistan'a sağlanan AB-IMF kurtarma paketi 28 Şubat'ta sona erecek. Bir önceki Yunan hükümeti bu kurtarma paketine erişebilmek için kamu harcamalarını kısan çok sayıda kemer sıkma tedbirini uygulama taahhüdü vermişti.

Ancak yeni hükümet kemer sıkma tedbirlerinin ülkeyi büyük bir krize sürüklediğini iddia ederek yardım paketi şartlarının yeniden görüşülmesini talep etmişti.

Tsipras hükümeti ayrıca AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan ve 240 milyar euroluk kurtarma paketinin uygulanması sürecini denetleyen "troyka heyeti"ne de karşı çıkıyor.

Ancak Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan'ın kurtarma paketideki koşulları reddedemeyeceğini vurgulamıştı.

Başbakan Aleksis Tsipras, güven oylamasından önce yaptığı konuşmada, "Şunu tekrarlamak istiyorum bugün: Schauble ne kadar isterse istesin kurtarma paketinin uzatılmasını istemeyeceğiz. Schauble mantıksız şeyler öneriyor. Yapılan yanlışın uzatılması olur bu" dedi

Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkmasına yol açmasından ve AB içinde kargaşa yaratacağından kaygı duyuluyor.

Yunan Maliye Bakanlığı'ndan bir kaynağa göre, yeni 10 maddelik planda, Yunanistan'ın borçlarının azaltılması için tahvil takası önerilerden birisi.

Bir diğer teklif ise bu yılki faiz dışı fazlanın milli gelire oranı hedefinin yüzde 3'ten yüzde 1,49'a indirilmesi.

Faiz geri ödemeleri dışarıda tutularak hesaplanan bütçe dengesine faiz dışı denge deniyor.

Sosyal harcamalar

BBC'nin Atina muhabiri Chris Morris, Yunanistan'ın yeni planındaki bazı noktaların kurtarma paketiyle devamlılık niteliği taşıdığını aktarıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, hükümetin borç yükünü azaltmaya kararlı olduğunu; ancak bunu çeşitli yollardan yapmak istediğini ve tahvil takasının bunlardan birisi olduğunu bildirdi.

Aynı kaynak Yunanistan'ın "yaşanan insani kriz"le başetmek için sosyal harcamaları da artırmak istediğini söyledi.

Reuters Haber Ajansı'na açıklama yapan bir AB sözcüsü "Brüksel'de bugünki maliye bakanları toplantısında veya yarınki AB zirvesinde nihani anlaşmaya varılması yönündeki beklentilerimiz düşük" dedi.

Bununla birlikte gelecek Pazartesi Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında bir anlaşma sağlanabileceği umuluyor.