BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma’da facia sonrası ihmaller sürüyor

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs’taki maden faciasından sonra, diğer madenlerde de gereken iş güvenliği önlemleri alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Abone ol

2 Eylül’de, Soma’daki İmbat Madencilik’in özel linyit ocağında, sırtına düşen kömür parçasının etkisiyle dengesini kaybeden ve göğsünü direğe çarparak yaşamını yitiren 36 yaşındaki madenci Metin Keskin’i ölüme götüren ihmaller, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün soru önergesine 5 ay sonra gelen yanıtla ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sakine Öz’ün soru önergesine 5 ay sonra verdiği yanıtta, ihmalleri kabul etti. Sakine Öz, medenci Metin Keskin’in ölümünden sonra yapılan teftişlerde saptanan mevzuata aykırılıkları şöyle sıraladı:

“Bakan Faruk Çelik, ‘Kaza noktasında, arında bulunan ve kavlak düşmesini önleyecek ağaç kamalar, kaza sırasında yetersizdi. Kaza noktasında, kaza öncesinde arında kavlak kontrolü yapıldığı ancak düşme tehlikesi olan kömür parçalarının yeterince kontrollü olarak düşürülmediğini’ belirtti. Yani tavan ve yan boşluklarda düşme tehlikesi bulunan kömür parçaları her vardiyada kontrol edilmeli ve bu parçalar güvenli biçimde düşürüldükten sonra madencimizin çalışmasına izin verilmeliydi ancak önlem alınmadı. Kömür düşmesini önleyecek tertibatın da yetersiz olduğu ortaya çıktı. Böylesine temel iş güvenliği önlemleri alınmadan çalışmak, insan hayatının madenlerimizde ne kadar ucuz görüldüğünü, facialardan, iş cinayetlerinden ders çıkarılmadığını gösteriyor.”

Bakanlık, 2 Eylül’de Metin Keskin’in ölümüne yol açan ihmallerin dışında, İmbat Madencilik’te 2010 yılından bu yana 54 iş kazası başvurusu olduğunu, bu ocaktaki kazalarda 4 madencinin öldüğünü açıkladı.