BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.400,60
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Yükselen trend rezidanslar

İstanbul’un dört bir yanında yeni rezidans projeleri başlıyor. İşte her keseye hitap eden ve müşteriye sunulan rezidanslar.

Abone ol Pek çok inşaat firması da modaya uygun pazarlama taktiğiyle standart aparman projelerini, rezidans olarak adlandırıyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Selen Yazıcı Ekonomist için yazdı.


Dünyayı kasıp kavuran globalleşme akımı Türkiye’de de etkisini gösterdi. Özellikle yaşam koşullarının ağırlaşmakta olması nedeniyle çalışma saatleri arttı. Bunların bir sonucu olarak da, işyerinde daha çok vakit geçiren çalışan kesim, işten arta kalan vakitini çamaşır, bulaşık, temizlik gibi ev işleri yerine daha kaliteli aktivitelerle geçirmek istiyor. Yani, artık kimse ev temizliği, tadilat gibi işlerle uğraşmak istemiyor. Her ne kadar bütün bu hizmetleri bir arada bulmanın, hem pahalı hem de zor olduğu düşünülse de, artık hepsine tek bir ev satın alarak ulaşmak mümkün. Daha doğrusu rezidans (residence) tipi bir ev alanlar için bu hizmetler ve fazlası, evin bir fonksiyonu olarak sunulmakta.
     
Rezidans dairelerin gördüğü yoğun talebi farkeden inşaat şirketleri, İstanbul'da ard arda yeni projelerini duyuruyor. Yoğun talebin ardından, önceleri merkezi semtlerde ve iş merkezlerine yakın bölgelerde inşa edilen rezidans projelerine artık, İstanbul'un her yerinde rastlamak mümkün. Gayrimenkul uzmanları, rezidans projelerinin gördüğü yoğun talebi, hızlı ve zor yaşam koşullarının evde geçirilen süreyi azaltması ile konforlu ve kolay çekip çevrilebilen evlere olan talebin artmasına bağlıyor.
     
İlginç pazarlama taktiği

Rezidans dairelerin gördüğü yoğun talep, konut piyasasında ilginç bir pazarlama taktiğinin oluşmasına da neden olmuş gözüküyor. Pek çok inşaat şirketi, standart daire/apartman projelerini, rezidans olarak adlandırıyor ve projelere sonu rezidans ile biten isimler veriyor. Standart rezidans hizmetlerinin verilmediği bu apartman daireleri, isimlerinden dolayı tüketiciler tarafından markalı projeler olarak algılanabiliyor.
Bir projenin ‘residence’ ismini hak edebilmesi için kapsamında beş yıldızlı otel şartını barındırması gerekiyor. Rezidans kavramı Türkiye’de prestij kavramı ile bağdaştığından, bazı inşaat şirketleri, gerekli hizmetleri vermeseler bile projelerine residans ismini ekleyerek daha prestijli proje havası yaratmaya çalışıyorlar.
Standart bir rezidans dairede; tam donanımlı mutfak, ütü odası, kablolu televizyon, uydu tv, internet bağlantısı, kasa, direkt telefon, split klima, kasa ve çamaşır makinesi gibi servislerin yanı sıra, sekreterlik hizmeti, resepsiyon hizmeti, günlük temizlik servisi, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisi ve otopark da yer alıyor.
     
Aidatlara dikkat!

Bir residence daire satın alırken dikkat edilecek en önemli konuların başında aidat geliyor. Rezidans projelerinin bir çoğunun yeni olmasından dolayı birçok müşteri, bu durumun farkında değil. Verilen hizmetlerin karşılığı olarak rezidans aidatları, ortalama bir daire kirası kadar olabilmekte. Aidatlar, verilen hizmetlerin sayısıyla ve daireledin büyüklüğü ile orantılı olarak değişiyor. Örneğin; Selenium Residence’ta aidat 510 YTL, yakıt parası bunun içinde değil. Polat Residence’ta aidatlar 350-500 YTL arasında, yıllık bin dolar da spor-sosyal tesis üyelik bedeli alınıyor. Kanyon’da aylık aidat, 300 dolar.
     
Maslak ve Ataşehir gözde

Öte yandan şehrin dört bir yanında yeni rezidans projeleri başlıyor. Yeni projelere bakıldığında şirketlerin, rezidans projeleri için en fazla Ataşehir'i tercih ettiği görülüyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde rezidans rekabetinin yaşanacağı en yoğun bölge olarak ise Maslak'ı işaret ediyor.
Satışı devam eden rezidanslarda daire fiyatları 72 bin-2.5 milyon dolar arasında değişiyor. Artık sadece çocuksuz aileler ve bekarların değil çocuklu ailelerin de tercihi olan bu dairelerin büyüklükleri 350 metrekareye, oda sayıları da beşe kadar çıkıyor.
     
Yeni projeler yolda

Türkiye’deki rezidas furyası, birçok yerli ve yabancı inşaat şirketinin iştahını kabartmış durumda. Rezidans dairelere olan yoğun talebi gören Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve KİPTAŞ da projelerinde rezidanslara yer vermeye başladı. TOKİ'nin ilk rezidans projesi Ataşehir'de Orhan İnşaat ve Grand İnşaat ortaklığı tarafından yapılan Ataşehir Residence oldu. KİPTAŞ da, Ümraniye'de rezidans yapacak.

Bunun dışında Yeşil İnşaat, dünyaca ünlü Trump Tower’ı İstanbul’da inşa etmeyi planlıyor. Emlak kralı Donald Trump ile Yeşil İnşaat, proje için İstanbul’da arsa arayışında. Bunun dışında 1942 yılında kapatılan Fransız Yetimhanesi, residence projesine dönüşmekte. Bebek’te 63 bin 529 metrekare alan üzerinde yer alan tarihi Fransız Yetimhanesi’nin adı Bebek Köy Residence olacak. Yaklaşık 20 milyon dolara mal olacak projenin, 2007 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
     
Kasımpaşa’ya yeni bir rezidans

Yine önümüzdeki yıl Polat Holding, Alman ortağı HFS ile birlikte İstanbul Piyalepaşa Bulvarı'nda dev bir alışveriş ve rezidans projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Oriental Lounge Istanbul adındaki projede temel, 2007 sonbaharında yapılacak. Projenin tamamlanması ise en geç 2010 yılında olacak.
      Altında Polat Holding ve Alman şirketin imzasının bulunduğu 23 Ekim 2006 tarihli projenin son haline göre yapı kompleksi; rezidans, otel ve alışveriş merkezi olmak üzere üç bölümden oluşacak. Otel ve rezidans bölümleri için ise üç adet dev kulenin inşası planlanıyor. Bu kulelerden otel için ayrılanın yüksekliği 102 metre olacak ve toplam 29 kat olacak. Rezidans için ayrılan iki kuleden ilki 31 kat ve 109 metre diğeri ise 50 kat ve toplam 175 metre yüksekliğinde olacak.
      İstanbul’da yapımı devam eden belli başlı rezidans projelerindeki son durum ve bu rezidanslarda yer alan dairelerin satış fiyatları ise şöyle:
     

Palladium Residence: Kozken İnşaat ve Turizm tarafından Kozyatağı’nda inşa edilen Palladium Residence, 27 kattan ve farklı tipte 94 adet daireden oluşuyor. Proje, Kozyatağı TEM ve E5 kavşağının birleştiği noktada yer alıyor: Palladium Alışveriş Merkezi projesinin yanında yer alan projenin otopark alanları, güvenlik nedeni ile alışveriş merkezinden ayrı tutuldu.
      Toplam beş farklı daire tipinin sunulduğu projede yer alan dairelerin büyüklüğü 132 ile 383 metrekare arasında değişiyor. Proje yerleşimi itibari ile bir taraftan Sarayburnu-Çamlıca, bir taraftan ise Marmara Denizi-Adalar’ı görüyor.
      Daire iç mekan donanımlarının beyaz eşyalı teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca daire sakinlerine daire içi parke, seramik, kapı ve duvar renklerini seçme imkanı sağlanıyor.
      Daire fiyatları, metrekare bazında 2 bin 600 ile 2 bin 850 dolar arasında. Eylül 2006 itibarı ile temel yapım aşamasında olan projenin yüzde 35’i satılmış durumda. Projenin 2008 ortasında bitirilmesi planlanlanıyor.
     
Sky Residence–Regnum: Öztürk Grup’un projesi olan Regnum-Sky Residence, Caddebostan Hamam sokakta yer alıyor. Bağdat Caddesi’ne yürüyüş mesafesinde olan proje, 22 katlı tek bir bloktan oluşuyor. Toplam 43 dairelik bir proje olan Sky Residence–Regnum’da son kat hariç, her katta iki daire bulunuyor. Bina 13’üncü kattan itibaren Marmara-Adalar manzarasına tamamen hakim. 7-13’ncü katlar arasında kısmen Marmara Denizi’ni gören projenin, Nisan 2007 tarihinde teslimi planlanıyor..
      Bir adet açık, bir adet kapalı havuzun yer alacağı projede, bahçede bir tenis kortu yer alacak. Ayrıca fitness salonu, masaj ve toplantı salonunun yer alması planlanan projede çocuk oyun parkı da bulunuyor.
      Projede yer alan tüm daireler 4+1 şeklinde olup, dairelerin metrekare büyüklüğü net 149 metrekare olarak planlandı. Projede yer alan dairelerin fiyatları, alt kattan üst kata çıktıkça artıyor. Daire fiyatları brüt metrekarede 3 bin 450 dolardan başlayarak, 4 bin150 dolara kadar çıkıyor. Eylül 2006 itibarı ile binanın kaba inşaatı bitirildi. Projede yer alan dairelerin yüzde 60’ı satıldı.
     
Kanyon: Eczacıbaşı Topluluğu ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile gerçekleştirilen ve Levent’te yer alan Kanyon Projesi, 2003 yılında start aldı. Kaba inşaatı Tepe İnşaat Sanayi’ne verilen, kontrolörlük işlerini İş GYO ve Eczacıbaşı Topluluğu’nun birlikte yürüttüğü projenin en çok dikkat çeken yönlerinden bir tanesi mimarisi oldu. Adından da anlaşılacağı gibi, bir kanyon havasında 29 bin 903 metrekare alana yayılan proje, 250 bin metrekare kapalı alana sahip. 200 milyon dolara mal olan Kanyon’da Eczacıbaşı Topluluğu ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın yüzde 50’şer hissesi bulunuyor.
      Üç ayrı bloktan oluşan projede Kanyon Ofisleri, Kanyon Alışveriş Merkezi ve Kanyon Evleri mevcut. 18 katlı Kanyon’da büyüklükleri 80’den 380 metrekareye kadar değişen, 21 farklı tipte toplam 179 daire bulunuyor. Fiyatları, 250 bin dolar ile yaklaşık 2 milyon dolar arasında arasında değişen dairelerin tümü, şu anda satılmış durumda. Daireler için satılık fiyatlar metrekare başına 3 bin100 ile 5 bin 300 arasında değişiyor. Daire çeşitleri arasında stüdyo tipi olanlar oldukça büyük talep gördü.
      Kanyon Evleri’nde oturanlar, dokuz adet sinema salonu, restoran, cafe ve bar, spor ve sağlık merkezi, açık ve kapalı yüzme havuzu, gurme market, yüzde 100 temiz hava dolaşımı sağlayan havalandırma ve ileri ev otomasyonundan yararlanabiliyor.
     
Stargate: Stargate projesi, Baytur Gayrimenkul Yatırım tarafından Kozyatağı’nda yapılmakta olup, proje Kozyatağı TEM ve E5 kavşağının birleştiği noktada yer alıyor. Projenin yüklenici şirketi ise Baytur İnşaat. Proje, değişik katlı beş blok ve toplam 184 daireden oluşuyor. Projede yer alan daireler, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 şekilde tasarlandı. 4+1 dairelerin E tipleri dubleks, E1 tipleri ise çatı dubleks olacak. Dairelerin büyüklükleri ise net 74 ile 236 metrekare arasında değişiyor.
      Stargate’de yer alan dairelerin fiyatları, bulunduğu katlara göre değişmekle birlikte, genellikle brütte metrekare başına bin 880 ile 2 bin 200 dolar arasında seyrediyor. 2008’in ilk yarısında bitirilmesi planlanan proje, şu anda yapım aşamasında. Proje, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerince yapılan zemin etüt raporu ve son deprem teknolojisi ile planlandı. Yüksek hızlı asansör, dairelere uzaktan kumandalı, akıllı sayaçlı ısıtma sistemi, merkezi sıcak su sistemi, zemin ve birinci kattaki dairelerde hırsız alarm sistemleri bulunuyor. Bunların dışında, dairelerde dört telefon, uydu ve TV altyapısı, sosyal alanlarda kablosuz internet erişimi, merkezi müzik yayın sistemi, ortak alanlarda acil aydınlatma armatürleri mevcut. Ayrıca projede bisiklet ve yürüyüş parkurları, fitness center, sauna ve buhar odası, masa tenisi ve bilardo masası, bisiklet parkurları, açık yüzme havuzu, dairelere, büyüklüklerine göre kapalı otopark imkanı ile dairelere 10 metrekare depo alanları bulunuyor.
     
Incity: Incity projesi Dündar İnşaat tarafından Kozyatağı’nda gerçekleştiriliyor. Proje dokuz adet 15 katlı binadan ve iki adet 23 katlı prestij bloğundan oluşuyor. Yüksek katlı bloklarda panoramik asansörler yer alıyor. Bu bloklarda 15’inci kattan itibaren Marmara Denizi görülebiliyor. Diğer bloklarda ise deniz manzarası, yedinci kattan itibaren görülüyor. Projenin en önemli özelliklerinden birisi, aynı kattaki dairelerin ortak duvarlarının olmayışı. Dokuz katlı blokların yer aldığı kısımda 170, 225 ve 230 metrekare büyüklüğünde daire seçenekleri, ayrıca 315 metrekare büyüklüğünde bahçe dubleks ve loft daire seçenekleri bulunuyor. Prestij bloklarının tümü ise 4+1 dairelere ayrılmış durumda.
      Fiyatlar, dairelerin bulunduğu katlara göre değişmekle birlikte genellikle metrekare bazında 2 bin 150 ile 2 bin 400 arasında seyrediyor. Eylül 2006 itibarı ile kaba inşaat aşamasında olan projenin yüzde 65’inin satıldığı bildirildi. Projenin 2007 Aralık ayında bitirilmesi planlanıyor.
      Son deprem yönetmeliğine göre yapılan projede, 24 saat resepsiyon hizmetleri, 24 saat güvenlik hizmeti, tüm ortak alanlarda kesintisiz elektrik, 24 saat açık sosyal tesis kompleksi, sosyal tesislerde, açık ve kapalı havuz, jogging ve bisiklet parkuru, SPA merkezi, fitness club olanakları, Siemens akıllı ev sistemi, tek merkezli müzik yayın sistemi, uydu ve kablolu TV imkanları, hırsız-duman ve yangın alarm sistemleri, her daireye iki araçlık kapalı otopark alanı, binalara otoparklardan direkt geçiş imkanı gibi birçok imkan yer alıyor.
     
Polaris Residence: Mimtur İnşaat tarafından Ataşehir'de gerçekleştirilecek Polaris Residence, dört dönüm arazi üzerine inşa edilecek. Ataşehir merkeze 500 metre mesafede yer alan proje, 25 katlı bir binada toplam 85 daireden meydana gelecek. Tüm dairelerin salonlarının hakim manzara yönü olarak güneye bakabilmesi için delta kanat şeklinde tasarlanan binada, 10 farklı daire seçeneği bulunacak. Stüdyo dairelerden çatı dublekslerine kadar pek çok farklı alternatife yer verilecek Polaris Residence'ta, kişilere özel mimari çözüm imkanları da sunulacak. Polaris Residence'taki dairelerin büyüklükleri ise 82 ile 382 metrekare arasında farklılık gösterecek. 1+1'den 4+1'e kadar değişik oda sayılarında inşa edilen dairelerde akıllı ev otomasyon sistemi kullanılacak.

Dürbün ve teleskopla Adalar manzarasını izleme imkanı sunan bir panoramik gözlem terasına da yer verilen projede, yüzme havuzu ve spor merkezi de bulunacak. Daire fiyatlarının 196 bin YTL'den başladığı, daire konumlarının büyüklüklerine göre farklılık gösterdiği Polaris Residence'ta kişiye özel ödeme planı ve taksitli alımda alıcının riskini azaltmak amacıyla taksitler için sepet uygulaması da yapılmakta. Projenin teslim tarihi ise Ağustos 2008.
     
Uphill Court Ataşehir: Batı Ataşehir’de hayata geçecek olan Uphill Court, Türkiye’de butik tarzındaki ilk rezidans projesi. İki fazdan oluşan projenin birinci fazda yer alan dairelerinin tümü satılmış durumda. Projede hayatı kolaylaştıran pek çok ayrıntı da düşünülmüş.
     
Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı ortak girişimi, sektördeki 30 yıllık deneyimlerini Uphill Court projesinde birleştirmiş bulunuyor. Anadolu yakasındaki tüm merkezler ve Avrupa yakasına çok kısa sürede bağlantı sağlayan Uphill Court, Ataşehir’de 100 bin metrekare alanda 17 blok, iki kule, 60 metrekareden 300 metrekareye bin 732 daireden oluşuyor. Bunların yanı sıra 5 bin metrekare alışveriş merkezi, 100 bin metrekare tamamı kapalı otopark alanı, 75 bin metrekare yeşil alan ve sosyal tesislerden oluşan Uphill Court da penthouse daireler de mevcut. Uphill Court’ta yen alan iki kulede 8 adet 1+1, 262 adet 2+1, 42 adet 3+1, iki adet dubleks 4+1 ve 4 adet 5+1(penthouse) olmak üzere toplam 318 daire yer alıyor. Uphill Court’ta ikinci fazda yer alan normal dairelerin fiyatı, 227 bin YTL’den başlıyor 777 bin YTL’ye kadar çıkıyor. Yine ikinci fazda yer alan rezidans tipi dairelerin satışa sunulanların fiyatı ise 425 ile 451 bin YTL arasında değişiyor.
Farklı mimarisi, yeşil alanları, golf vuruş alanı, altı adet olimpik havuzu, çocuk havuzu, yürüyüş parkuru, çocuk parkı, kreş, tenis ve basketbol sahaları, helikopter pisti ile Uphill Court, yetişkinler, çocuklar ve bedensel engelliler için bir yaşam alanı. Uphill Court da ayrıca, limuzin servisi, yüzme havuzu, fitness center, laundry servisi, temizlik görevlileri ve oto yıkama hizmetleri gibi birçok sosyal donatı yer alıyor. Projenin bitiş tarihi Nisan 2008 olmasına rağmen, ilk bölüm 2007 Eylül’ünde teslim edilecek.
     
Mashattan: Taşyapı İnşaat’ın 2005 yılında Maslak’ta temelini attığı Mashattan Projesi, 140 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Arazinin sadece 10 dönümü 33 katlı 10 kuleden oluşuyor.
Arazinin geri kalan 130 dönümü ise içinde göleti de kapsayan yeşil alan olarak ayrılmış. Projede yer alan daire tipleri 85, 170, 255, 340 metrekareden oluşuyor. 2005 ile 929 bin dolar fiyat aralığında satışa sunulan daireler, Ağustos 2008 tarihinde sahiplerine teslim edilecek.
Mashattan Projesi’nde üç açık, bir kapalı toplam dört yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, buhar odası, güzellik salonları, 100’er kişilik üç sinema salonu, restoranlar, kafeteryalar, çay bahçeleri, 24 saat acil tıbbi müdehale gibi birçok imkan yer alıyor.