BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32
HABER /  SEÇİM

YSK kararına AK Parti, MHP ve CHP'den ortak tepki

2015 genel seçimleri öncesi YSK Manisa'nın önceki dönemde 10 olan milletvekili sayısını 9'a düşürünce CHP, MHP ve AK Parti il başkanları tepki gösterdi.

Abone ol

2015 genel seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Manisa'nın önceki dönemde 10 olan milletvekili sayısının 9'a düşürülmesi CHP, MHP ve AK Parti il başkanları tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

YSK, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'nın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 yılı sonuçlarına göre, seçim çevrelerini ve her seçim bölgesinin çıkaracağı milletvekili sayısını belirledi ve liste Resmi Gazete'de yayınlandı. Listede Manisa'nın son seçimlerde 10 olan milletvekili sayısının 9 düşmesi şaşkınlığa neden oldu.

Sabah'ın haberine göre, AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, Manisa'nın çıkaracağı milletvekili sayısının düşmesine anlam veremediğini belirterek şöyle dedi:

"YAKIŞAN 11 YA DA 12 MİLLETVEKİLİDİR"

"Manisa'nın göç aldığına inanıyoruz. Bu noktada, büyükşehir olmamıza rağmen milletvekili sayımızın hangi kriterle belirlendiği konusunda bilgi alacağız. Hangi kriterler doğrultusunda bunun belirlendiği net ise, bizim itiraz etmemiz gereken yer varsa arkasında duracağız. Manisa büyükşehir oldu. Yakışan 11 veya 12 milletvekilliğidir. Bu konuda Yüksek Seçim Kurulu kriterlerini merak ediyorum. Gerekli itirazları yapacağız."

CHP: GÖÇ VERMESİNDEN KAYNAKLANABİLİR

CHP Manisa İl Başkanı Mustafa Ada ise, milletvekili sayısının düşmesini ilin göç vermesine bağladı. Ada, "Bu tamamen TÜİK'in yaptığı matematiksel bir durum. Manisa nüfusu bu yıl olarak artmış gibi görünüyor. Ancak ilimiz işsizlik yüzünden çok göç veren bir il konumunda. Sanırım bu nedenle milletvekili sayısında bir düşüş yaşandı. Ancak bu konuyu araştıracağız" diye konuştu.

MHP: ADALETSİZLİK

MHP Manisa İl Başkanı Tanju Balatlı ise, ilin milletvekili sayısının düşmesini adaletsizlik olarak niteledi. Manisa'da milletvekili sayısı 10 olduğunda ortalama 130 bin kişiye bir milletvekili düştüğüne dikkati çeken Balatlı, "Şimdi 150 bin kişiye bir milletvekili düşecek. Bir tarafta 40 bin kişinin bir milletvekili çıkarttığı iller var. Manisa gibi tarımı, organize sanayi bölgesiyle en üst düzeyde olan bir ilin milletvekili sayısının azalmasını reva görmüyorum" dedi.