BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yozgatta 5 ayrı medeniyet

Yozgat Çadırhöyük'te 1994 yılından bu yana sürdürülen kazılarda arkeologlar 5 ayrı medeniyetin izlerini tespit etti.

Abone ol

Yozgat Çadırhöyük'te 1994 yılından bu yana sürdürülen kazılarda 5 ayrı medeniyetin izlerini tespit eden arkeologlar, medeniyetler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartmaya çalışıyor.

Yozgat Çadırhöyük'te 1994 yılından bu yana sürdürülen kazılarda 5 ayrı medeniyetin izlerini tespit eden arkeologlar, medeniyetler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartmaya çalışıyor.

Yozgat'ın Sorgun ilçesi Peyniryemez köyü yakınlarında bulunan Çadırhöyük'te ABD Chicago Üniversitesi'nden Prof. Ronald Gorny başkanlığında, Prof. Sharon Steadman ve Prof. Greg McMahon gözetimindeki 16 kişiden oluşan kazı ekibi, bugün kadar farklı medeniyetlere ait eserleri gün ışığına çıkarmayı başardı.

Kazı ekibinden Prof. Sharon Steadman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında izin alarak kazılara başladıklarını, bu yılki kazı programının 15 Ağustos tarihinde tamamlanacağını bildirdi. Steadman, önceki yıllarda yaptıkları kazılarda Kalkolitik, Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserler elde ettiklerini söyledi.

Steadman, "Bu yıl farklı bir uygulama başlattık. Üç ayrı ekip oluşturduk ve farklı medeniyetlere ait aynı bölgedeki yerleşim alanlarında kazılar yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmada, 5 ayrı medeniyetin kendi aralarındaki ilişkileri ortaya çıkartmak istiyoruz" dedi.

Steadman, değişik medeniyetlerin peş peşe bölgeyi yerleşim alanı olarak kullanması ve yapılaşmanın ise üst üste gerçekleşmesi nedeniyle, bölgede yerden yaklaşık 35 metre yükseklikte bir tepe oluştuğunu, bunun da üzerinin zamanla toprakla kapandığını anlattı.

Steadman, 7 Temmuz tarihinde başladıkları bu yılki kazı programı kapsamında gerçekleştirdikleri kazılarda, Tunç dönemine ait duvarlara rastladıklarını, bunun kerpiç ve kireçten yapılmış bir duvar olduğunu, bunun dışında ise 4 adet küçük küp bulduklarını ifade etti.

Steadman, devam eden kazı çalışmaları sonrasında bölgede görsel bir görüntüyü ortaya çıkaracaklarını ve önemli bulgular elde edebileceklerini umduklarını da sözlerine ekledi.