BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.407,56
HABER /  GÜNCEL

Yön'den yeni 'İpekyolu' atağı!

Yön Radyo'nun ile Çin'le ortak tasarladığı turizm portalı 'silktrek.com' açıldı.

Abone ol

Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kılınç, dijital ortamlarda kültürel kervansaraylar inşa edeceklerini belirterek, ''Tarihin birikimini internet hızıyla buluşturarak, Çin'i Türkiye'ye, Türkiye'yi de Çin'e taşıyacağız'' dedi.

Çin-Türkiye kültür ve turizm portalı ''silktrek.com''un açılışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Kılınç, İpek Yolu'nun, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmanın ötesinde, 2 bin yıldan bu yana bölgede yaşayan kültürlerin ve toplumların izlerini taşıdığını, tarihsel ve kültürel bir zenginlik sunduğunu söyledi.

Kılınç, ''21. yüzyılın insanları olarak bizler de kendimizi bilişim çağında yeni İpek Yolu'nu oluşturmakla yükümlü hissediyoruz. Silktrek.com'un çıkış noktasını da bu tarihsel misyon oluşturuyor'' diye konuştu.

Yön Radyo ile Çin Uluslararası Radyosunun (CRI) yıllar önce tanıştığını ifade eden Kılınç, Çin'den haberler aktardıkça Türkiye'de Çin'e olan ekonomik ve kültürel ilginin arttığını gördüklerini dile getirdi.

Portalın ön anlaşmasını 6 ay önce İstanbul'da imzaladıklarını aktaran Kılınç, portal ile iki ülkenin tarihinin, doğasının ve kültürünün dijital ortamda tekrar buluşacağını kaydetti.

Kılınç, portalın, Çin ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak isteyenler için bilgi kaynağı olacağını ve Türkiye'de elektronik ortamda sesli olarak Çince öğrenme olanağı sunacağını söyledi.

İstanbul'da bugün atılan adımın ikincisinin Pekin'de atılacağını ve böylece portalın Çince versiyonunun gerçekleştirileceğini belirten Kılınç, ''Tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu gibi biz de dijital ortamda kültürel kervansaraylar inşa edeceğiz. Tarihin birikimini internet hızıyla buluşturarak, Çin'i Türkiye'ye, Türkiye'yi de Çin'e taşıyacağız'' diye konuştu.

-CRI BAŞKAN YARDIMCISI YUNPENG-

CRI Başkan Yardımcısı Wang Yunpeng de portalın hizmete girmesinin iki ülke basın kuruluşları arasındaki işbirliğinin kayda değer bir meyvesi olduğunu söyledi.

Yunpeng, Türkçe ve Çince olmak üzere iki farklı versiyonda tasarlanan portalın, Tükiye ve Çin'in geleneksel kültürlerini ve turizm kaynaklarını tanıtarak, iki ülke arasındaki dostluğu, iletişimi ve işbirliğini pekiştirmeyi amaçladığını kaydetti.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak CRI bünyesinde açılan CRI-Online Türkçe sitesinin, Türk insanının Çin'i tanımasını sağlayan önemli bir araç olduğunu ifade eden Yunpeng, buna, Türk halkına daha iyi hizmet sunmak amacıyla Yön Radyo ile kurdukları ''silktrek.com''un eklendiğini dile getirdi.

Yunpeng, Türkiye'de hazırlanıp hizmet veren Türkçe versiyonunda esas olarak geleneksel Çin kültürü ve turizm kaynaklarının tanıtıldığı, haber aktarma ve Çince öğrenme işlevleriyle de donatılan portalın, insanların bilgi edinme ve iletişim kurma ihtiyaçlarını azami ölçüde karşılamayı amaçladığını kaydetti.

Çin'in dışa açılma adımlarının hızlanmasına paralel olarak, Çinlilerin dünyayı tanıma arzusunun her geçen gün arttığını belirten Yunpeng, ''Çin'e dost bir ülke olan Türkiye de her geçen gün daha fazla Çinlinin ilgisini çekiyor. Çin'lilerin hızla artan taleplerine yanıt verebilmek için silktrek.com'un Türkiye kültürünü ve turizm kaynaklarını tanıtacak Çince versiyonunun kurulum çalışmalarını da kısa süre içerisinde başlatacağız'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından portalın tanıtım filmi gösterildi.