BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yolu yok, cep telefonu var

Kırsal bölgelerde yaşam zor. Yolları, sosyal güvenceleri yok. Ama telleri var.

Abone ol

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferlal Örs’ün, Ege Bölgesi kırsal kesiminde yaptığı bir alan çalışması, yolu, suyu, sosyal güvencesi olmayan köylünün cep telefonu taşıdığını ve uydu teknolojisinden yararlandığını ortaya koydu.

SOSYAL GÜVENCELERİ YOK, UYDU ANTENLERİ VAR

Ege kırsalında yaşayan 200 kişi ile yüz yüze görüştüklerini belirten Doç. Dr. Örs, şunları kaydetti: "Küreselleşme, iletişim teknolojilerinin hızlı gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlıyor. Ancak eşitsiz ve dengesiz olan bu gelişme, özellikle az gelişmiş ülkelerde çelişkiler ortaya çıkarıyor. Kırsal kesimlerde artan yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe rağmen, bazı iletişim teknolojileri son derece hızla yaygınlaşıyor. Örneğin, araştırmam kapsamında görüştüğüm köylülerin yüzde 82’sinin cep telefonu, yüzde 16’sının uydu anteni var. Ancak, bunların çoğunun hiçbir sosyal güvencesi yok. Hatta bazılarının yaşadıkları köylerde yol ve su bile bulunmuyor."

EKONOMİ HABERLERİNE İLGİ DUYUYORLAR

Araştırmaya katılanların yüzde 46’sının her gün gazete okuduğunu belirten Doç. Dr. Örs, bunların yüzde 88’inin gazete satın almadığını, ancak kahvehanelerde okuduğunu söyledi.

Katılımcıların yüzde 39’unun güncel haberlere, yüzde 29’unun ekonomi haberlerine, yüzde 27’sinin ise siyasi haberlere ilgi duyduğunu ifade eden Doç. Dr. Örs, bunlardan yüzde 25’inin spor sayfalarını, yüzde 17’sinin ise köşe yazarlarını tercih ettiğini belirtti.

Çalışmaya katılanların yüzde 57’sinin haber programlarını, yüzde 40’ının dizileri izlediğini söyleyen Doç. Dr. Örs, katılımcıların en çok açık oturum, tartışma programlarını (yüzde 16), spor programlarını (yüzde 16) müzik eğlence programlarını (yüzde 14) ve sinema (yüzde 12) seyretmeyi tercih ettiklerini kaydetti.

GÜNCELİ KAHVEDEN TAKİP EDİYORLAR

 Doç. Dr. Örs, katılımcıların yüzde 40’ının medya kanallarından hiçbirisinin kırsal kesimi önemsemediğini düşündüğünü söyledi. Çalışmaya katılan köylülerin yarıdan fazlasının (yüzde 52) "güncel gelişmeleri ilk kez duyduğu yerin, kahvehane olduğunu" belirttiğini kaydeden Doç. Dr. Örs, araştırma sonucunun kahvehanelerin kırsal iletişimde üstlendiği rolü ve önemi bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.