BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,04
ALTIN 2.490,61
HABER /  GÜNCEL

'Yolsuzluk' protestosunda 1.300 Hintli'ye gözaltı

Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi Hindistan'da yosuzluğu protesto eylemleriyle tanınan 74 yaşındaki Anna Hazare'ın tutuklanmasını protesto eden 1300 kişi gözaltına alındı.

Abone ol

Hindistan'da yolsuzlukları protesto için yaptığı eylemlerle tanınan aktivist Anna Hazare'nin tutuklanmasını protesto eden 1.300 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı P. Chidambaram bu kişilerin izinsiz gösteri yapmak suçundan gözaltına alındıklarını söyledi.

Hazare, Meclis'ten yeni geçirilen yolsuzlukla mücadele yasasını protesto için polisin en fazla üç günlük açlık grevine izin vermesine karşın bugün Yeni Delhi'de ölüm orucuna başlamaya hazırlanıyordu.

Anna Hazare, yeni yasayı "acımasız bir şaka" olarak nitelemişti.

Hindistan son zamanlarda bir dizi yolsuzluk skandalıyla sarsılmıştı.

Kendisi gibi aktivist olan Akhil Gogoi, AFP ajansına, sivil polislerin bu sabah Hazare'yi evinden alıp götürdüklerini söyledi.

Yüksek Mahkeme'de itiraz

Destekçileri 74 yaşındaki Hazare'nin gözaltına alınması kararına Yüksek Mahkeme'de itiraz etmeye hazırlanıyor.

Hazare, yolsuzlukla mücadelesini "ikinci bağımsızlık savaşı" olarak nitelemiş ve tutuklanmasının bu "hareketi" durduramayacağını söylemişti.

Anna Hazare, Youtube'da yer alan bir kaydında, "Yolsuzlukla mücadele hareketine milyonlarca kişi katıldı. Savaş devam edecek. Daha fazla insan tutuklanacak. Öyle bir zaman gelecek ki Hindistan'daki hapishanelerde yer kalmayacak" diyor.

Hazare'nin önde gelen destekçilerinden avukat Prashant Bhushan, gözaltı kararıyla hükümetin halkın demokratik haklarını ihlal ettiğini savundu.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Pazartesi günü açlık grevlerinin yolsuzlukla mücadeleye katkıda bulunmayacağını söylemişti.