BIST 10.044
DOLAR 32,37
EURO 34,87
ALTIN 2.399,40
HABER /  GÜNCEL

YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

Atlasjet uçağı Isparta'da düştü. Havaalanına sadece 20 kilometre vardı. Esrarengiz noktalar var;

Abone ol

İstanbul'dan kalkan Atlasjet Havayolları uçağı saat 03.12 sıralarında Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 km. kala 1847 rakımlı Türbetepe mevkiinde düştü.

Uçak Keçiborlu'nun Çukurtepe ve Yenitepe köyleri arasında Türbetepe mevkisinde orman gözetleme kulesinin hemen altındaki tepeye çarparak düştü. Uçağın üst kısmının tepeye çarptığı ileri sürülüyor. 

Uçağın kanat ve motor bölümünün tepenin üst kısımlarında, gövde kısmının da tepenin hemen aşağısında yaklaşık 150 metre mesafede bulundu,

Kuleden iniş izni isteyen uçak kulenin olumlu yanıt almasından sonra
irtibat kesildi. Uçak, 01.45 ile 02.00 saatleri arasında radardan kayboldu.

Kaybolan uçak Burdur Gölü'nun kuzeyinde Çukurören Köyü yakınlarında bulundu. Enkaza ulaşan arana kurtarma ekipleri, uçakta sağ kurtulan olmadığını belirttiler.

World Focus Havayolları'ndan kiralanan MD-83 tipi uçakta 7 mürettebat ve 49 yolcu bulunuyordu. 

ÖN VE ARKASI PARÇALANDI

Anadolu Ajansı muhabiri Hatice Özdemir, jandarma ekipleriyle birlikte uçağın enkazına ilk ulaşanlar arasında yer aldı. Özdemir, uçağın büyük ölçüde hasarlı olduğunu belirterek, gözlemlerini şöyle aktardı:

''Uçağın enkazına ulaştık. Enkaz Türbetepe'deki orman gözetleme kulesine yakın bir yerde. Cesetler ortalıklarda görünüyor. Eşyalar ve uçağın parçaları dağılmış vaziyette. Uçağın ön ve arka tarafı parçalanmış. Kanat uçları kırık, cesetler ve uçak parçaları geniş bir alana yayılmış. Cesetlerin kimileri koltuklarla birlikte duruyor.

PİLOTUN KULE İLE SON KONUŞMASI

Isparta'da düşen yolcu uçağının pilotları ile Isparta Süleyman Demirel Havalimanı kulesi ile son konuşmada pilotların piste inmek üzere yaklaşma yaptıkları bilgisini ilettiği öğrenildi. İşte uçak ve kule arasındaki son telsiz konuşmaları:

SAAT 01.36
Kaptan Pilot: Isparta kule, in-bound olduk
Isparta Kule: Anlaşıldı Atlasjet. Yaklaşmaya devam edin.

Uçakla yapılan son konuşmada pilotlar in-bound oldukları yani pisti karşıladıklarını kuleye bildirdiler. Bu noktada uçağın pist başından uzaklığı yaklaşık 18 kilometre. MD-83 tipi uçağın bundan sonra alçalma yaparak piste iniş yapması gerekiyordu.

ORAYA DÜŞMESİ ŞAŞIRTTI
Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen uçağın enkazı üzerinde helikopterle uçan Isparta Valisi Şemsettin Uzun hayretini gizleyemedi.

Uzun şunları söyledi;
''Enkazın üzerinde helikopterle uçtuk. Bütün ambulanslar orada. Uçak oraya nasıl indi anlamak mümkün değil. Sırtın öbür tarafına düşmüş. Ağaçlık ve biraz kayalık bir bölge. Uçak perişan vaziyette. Üzüntülüyüz. O bölge uçağın geçiş alanında değil. Uçakla irtibatın kesildiğini 03.00'te haber verdiler. Uçağı kuleden görmüşler. Hatta hava raporlarını vermişler. İniş için müsait denilmiş. Burdur üzerinden dönüş yapacaktı. Orada bir irtibatsızlık oldu.''

UÇAKTA 6 NÜKLEER FİZİKÇİ

Isparta'da düşen uçağın yolcuları arasında çok önemli 6 isim vardı. Bu kişiler Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bilim adamlarıydı.

Nükleer fizikçiler, Isparta'da yapılan kongreye gidiyorlardı. Fizikçilerden 3'ü Boğaziçi, 3'ü ise Doğuş Üniversitesi'nde görev yapıyorlardı.

Bilim dünyasının yaşadığı acı kayıp büyük üzüntü yarattı. Yaşamını yitiren fizikçilerden 2'si alanlarında çok değerli çalışmalar yapar profesörlerdi.

Boğaziçi ÜNV:  Prof. Engin Arık
                          Arş.Görv. Özgen Beroldoğan
                          Yük. Lisans. Öğrencisi Engin Abat
Doğuş ÜNV   :  Prof. Şenel Boydağ
                          Doç.Dr. İskender Hikmet
                          Arş.Görv. Mustafa Fidan