BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK'ün şifresi salaklık tarihine geçer

Redhack adlı grup tarafından hacklenen YÖK'ün şifresi şaka gibi... Çalışanlar bilgisayara 123456 gibi herkesin bileceği şifreyi koymuşlar.

Abone ol

YÖK ‘teki siber saldırıyı gerçekleştiren ‘RedHack’, kurumun bilgisayarlarına ‘zayıf şifre’den girmiş. Şifre ne derseniz? Şaka gibi ama gerçek. Şifre 123456... İçişleri Bakanlığı ve Polis de aynı şifreyi kullandığı için hacklenmişti.

DAHA ÖNCE DE İÇİŞLERİ VE POLİS'İN BİLGİLERİ HACKLENMİŞTİ

O zaman da şifre yine aynı böyleydi: 123456

1.20130115100038.jpg

3.20130115100048.jpg

2.20130115100057.jpg

YÖK’e siber saldırı ve bu yolla elde edilip açıklanan belgeler Türkiye ’yi sarstı. Siber saldırı sonrası ilk kez 'e konuşan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, devletin güvenlik önlemlerinin ne kadar amatörce olduğunu ortaya serdi.

Çetinsaya'nın ön inceleme raporuna göre hacker grubu YÖK'ün bilgisayarlarına çalışanlardan birinin kullandığı "123456" gibi çok kolay tahmin edilen bir şifre aracılığıyla girmiş. Alacaklarını aldıktan sonra da YÖK bilgisiyarlarında hiçbir iz bırakmadan çıkmışlar.

Ömer Şahin'e konuşan Çetinsaya'nın açıklamalarından önemli bölümler şöyle:

HACKERLER BÖYLE GİRMİŞ

*"Ekipler, bilirkişiler yoğun şekilde çalışıyor. Bana söylenen raporda ortaya çıkan zayıf şifre. Çalışanlardan birinin ‘1,2,3,4,5’ gibi şifre kullanması. Buna zayıf şifre deniliyor. Yoksa sistemle ilgili değil. O yüzden bizim çalışmamızda geri adım atılmayacak.

PERSONEL SORUŞTURMADA

*"İki kişi soruşturuluyor. Soruşturmayı şu aşamada kendi içimizde yapıyoruz.
Kasıt var mı onu araştırıyor arkadaşlar. Kendi iç incelememiz yapılıyor. TÜBİTAK dahil farklı kurumlardan arkadaşlar çalışıyor. Bilgisayar sistemimiz yeniden gözden geçiriliyor.

BU İLK DEĞİL

"İlk defa bizim başımıza gelmedi. Daha güvenlik öncelikli kurumlar, emniyet, adalet, benzer saldırılar oldu. Ne kadar üst güvenliğiniz olursa olsun bertaraf edebilmek o kadar kolay değil. Son bir yıldır her türlü elektronik, bilişim alanlarında danışmanlıklar çalışıyor.

Bilişim altyapısını ilerletme ve güçlendirme projesine önem veriyoruz. Sonuç olarak dersler çıkardığımız, adımları hızlandırdığımız bir süreç var.

KİRLİ ÇAMAŞIRLAR DÖKÜLDÜ

Benim üzüldüğüm, belgeler tartışılırken sanki üstü örtülmüş, hasıraltı olmuş gibi hava yaratıldı. ‘Kirli çamaşırlar’ ifade edildi. Bir kere belgeleri yasadışı yolla ele geçirip yayımlamak suç. O belgelerdeki iddialar, üstü örtülen şeyler değil. Aksine tespiti yapılmış, inceleme, soruşturma düzeyinde olan evraklar.

Bu belgeleri YÖK olarak ciddiye alıp inceleme, soruşturma başlatmışız. Orada suçlanan isimler ve üçüncü şahıslar zarar görmesin diye gizlilikle işler yürütülüyor. Tüm dünyada böyledir. Masumiyet karinesi diye bir şey var.

İddialar soruşturulurken kişilerin hukuki hakları korunur. Bunlar işlemdeki dosyalar. Biz üniversiteleri periyodik olarak denetliyoruz. Bize farklı kurumlardan, kişilerden talepler, şikâyetler gelir. YÖK Genel Kurulu her ay 20-30 dosyayı karara bağlar