BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  GÜNCEL

Bakan Günay'ı kızdıran görüntü!

Antalya'da dere yatağına kurulan otel inşaatını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay inşaat yapımında kurallara uyulmadığını görünce böyle tepki gösterdi

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Evrenseki Beldesi'nde hafta sonu meydana gelen sel baskını nedeniyle zarar gören Ilıca Deresi'ne ait yatakta kurulan 5 yıldızlı otelleri inceledi. Bakan Günay, yanlış yapılanmalara ilişkin inşaatların halen sürüyor olmasına "Neredeyse birbirinin balkonundan atlayacaklar. Yazık bu millete" diye tepki gösterdi.

screen-shot-2013-01-15-at-3.38.22-pm.png

Manavgat İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Evrenseki'de, şiddetli yağmur sonucunda Ilıca Deresi'nin taşması ile bölgedeki birçok 5 yıldızlı otel su altında kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, büyük zararın oluştuğu otellerde inceleme yapmak üzere bölgeye geldi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ve otel sahipleriyle birlikte sel felaketinin olduğu alana geçen Bakan Günay, yanlış yapılanma ve planlamaların halen sürdüğünü, devam eden inşaatlarda da mesafe gibi kurallara uyulmadığını görünce tepki gösterdi. Bakan Günay, devam eden otel inşaatlarının fotoğraflarını çektirerek gereken işlemlerin yapılacağını açıkladı.

screen-shot-2013-01-15-at-3.38.26-pm.png

İki otel arasındaki mesafe en az 10 metre olması gerekirken, 6 metreye kadar düştüğünü belirten Bakan Günay, "Neredeyse birbirinin balkonundan atlayacaklar. Yazık bu millete" diye tepki gösterdi. Alanda selin etkilediği otelleri de gezen Günay, kısa inceleme gezisinin ardından şöyle dedi:

screen-shot-2013-01-15-at-3.38.29-pm.png

"Cumartesiyi pazara bağlayan akşam yoğun, olağandışı bir yağmur, turizm tesislerini etkileyen bir sel felaketi oldu. Manzara güzel değil, işin üzüntü verici yanı son birkaç yıl içinde benzer durumlar yaşanmış olmasına rağmen her yağmurda biz yeni baştan aynı bölgede aynı felaketi yaşamaya devam ediyoruz. Nihai önlemler konusunda gereken belgileri alacağız, ama bizim dışımızda ilgili bakanlıklar var, o arkadaşlarımızdan da edindiğimiz bilgiler çerçevesinde rica edeceğim. Burada ilk planda gördüğüm 1990'lı yıllardan bu yana süregelen bir yanlış yapılanma, yanlış bir altyapı düzenlemesi sorunu var. Bunu köprü inşaatı, derelerin akışının yeteri kadar kontrol altına alınmamış olmamasında görüyorsunuz, konaklama tesislerinin yerleşimlerinde de görüyorsunuz."

screen-shot-2013-01-15-at-3.38.52-pm.png

Bakan Günay, burasının Antalya'nın özel bir bölgesi olduğunu söyledi. Bakan Günay, "Hem çevre koruma ile ilgisi var, turizm ve tarım açısından özellik taşıyan bir bölge. 90'lı yıllardan bu yana yapılan tüm yerleşimlerde ne yazık ki planlama göz ardı edilmiş. 1 saatlik gezi sırasında hala bu gelişigüzel yapılanmanın bir ölçüde ne yazık ki sürdüğünü ya da en azından bugün amaçladığımız planlama anlayışı ve yerleşim anlayışının ötesinde eski alışkanlıkların sürdüğünü gördüm" diye konuştu.

screen-shot-2013-01-15-at-3.39.07-pm.png

GÜNAY: SEBEP YANLIŞ PLANLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'da sel bölgesindeki incelemelerinin ardından yöneticilerle toplantı yaptı. Toplantı sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Günay, bölgenin turizmde önemli olmasına rağmen yanlış yapılaşma ve planlamalar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bu tür olayların alınması gereken önlemler konunda herkesi teşvik ettiğini söyleyen Bakan Günay, dere yataklarına ilişkin çok sıkıntı olduğunu ve bugüne kadar 1300 kilometre dere ıslahlarının yapıldığını dile getirdi. Eskiden Antalya merkezindeki su baskınlarını herkesin hatırladığını dile getiren Bakan Günay, Evrenseki bölgesinde Kömürlük ve Ilıca derelerinin taşması nedeniyle yaşanılan sıkıntı ve bu iki dereye yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti.

'MAĞDUR KONUMUNDAYIZ'

Kömürlük Deresi'nin yapılan çalışmalarla potansiyel tehlike olmaktan çıktığını belirten Günay, Ilıca Deresi'nde ise sorunların sürdüğünü söyledi. Ilıca Deresi'ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na sorunların çözümü noktasında girişimlerde bulunulacağını belirten Günay, "Burada biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu doğal afetin mağduru konumundayız" dedi.

YEŞİLİ DAHA ÇOK ÖNEMSEMELİYİZ

Yaşanan sorunların konut, ticari fonksiyonlar verilirken doğal kaynakların doğru değerlendirilmemesi ve doğal bir biçimde gelişmesinin, doğru planlamanın kaynaklandığını kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi:

"Türkiye artık dünyanın 6'ncı sıradaki turizm ülkesi haline geldi. Sınırlarımızdaki sıkıntıya rağmen potansiyeli artan bir ülke olmayı başardık. Gelecek olan misafirlerimiz, soysal alanda lobide buna maruz kalırlarsa bu sürdürülebilirliğe yönelik ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Yeşili korumanın daha fazla önemsenmesi gerekiyor.

Turizm potansiyeli çok yüksek ve özel çevre koruma bölgesindeki bu yapılaşmadan çok üzüntü duydum. Sadece kıyıdaki kaynakları korumak değil arkadaki dereleri, güzellikleri korumak da gerekir. Doğu Antalya'da daha çok yatağa değil, daha nitelikli yatağa ihtiyacımız var. O takdirde araziye daha dikkatli yerleşirsek, bu tür felaketler çevremizden geçse bile bizden teğet geçebilir."

Bakan Günay, senden etkilenen turizm tesislerinde inceleme yaptıracağını da kaydetti.