BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.400,08
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖKte başörtüsü krizi

YÖK Genel Başkanı, rektörlere türban emri vermişti. Ancak YÖK'ün 9 üyesi karşı bildiri yayınladı.

Abone ol

Türban düzenlemesi YÖK üyelerini böldü. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlere gönderdiği yasağı kaldırın yazısına karşı bildiri 9 YÖK üyesi karşı bildiri yayınladı.

Üyeler türban düzenlemesini suç olarak gördü  ve karara uymamayı da Anayasa'nın 137. maddesine dayandırdı. Bildiride "konusu suç teşkil eden emri hiçbir surette yerine getirmemek' de Anayasa'nın 137. maddesinin amir hükmü gereğidir'' denildi.

YÖK üyeleri Prof. Dr. Engin Ataç, Prof.Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. İsa Eşme, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, Bülent Serim, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu imzasıyla ''YÖK Üyelerinden Kamuoyuna'' başlıklı yazılı bir açıklama özetle şöyle denildi:

Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan bu değişiklikler, Türk Anayasa Mahkemesi'nin içtihadıyla oluşan ve AİHM'in de sözleşmeye uygun bulduğu mevcut hukuki durumu ortadan kaldırdığı şeklinde yorumlanamaz. Aksine yorum ve değerlendirmeler Anayasa'nın teklif dahi edilmeyen hukuk devleti ve laiklik ilkesine açıkça aykırı düşecektir.

Bu nedenle, Anayasa değişikliğinden sonra da yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafetle ilgili olarak uyulması ve uygulanması gereken hukuki statü, mahkeme kararlarına dayanarak oluşturulan mevcut hukuki durumdur. Mahkeme kararlarına uymak Anayasal ve yasal bir zorunluluk olup, 'Konusu suç teşkil eden emri hiçbir surette yerine getirmemek' de Anayasa'nın 137. maddesinin amir hükmü gereğidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''