BIST 10.725
DOLAR 32,25
EURO 34,97
ALTIN 2.430,30
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yoksullara ücretsiz özel okul

Ailesinin aylık geliri bin 700 YTL’nin altında olan öğrenciler dershane ve özel okullara başvurabilecek

Abone ol

Ailesinin aylık geliri bin 700 YTL’nin altında olan öğrenciler, ücretsiz okumak için özel okul ve dersanelere başvurabilecek.

Bu rakamın altında geliri olanlar için ailenin kaç lira kira verdiği, ailede okuyan çocuk sayısı ve şehit veya öğretmen çocuğu olup olmadıkları gibi başka kriterlere göre puanlama yapılacak. Puanı en yüksek çıkan öğrenciler özel okul ve dersanelerde ücretsiz okuyacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüklerine bir yazı göndererek, 2006-2007 öğretim yılında özel okul, dersane ve kurslarda ücretsiz öğrenci kontenjanında faydalanmak isteyenlerin nasıl belirleneceğine dair kriterleri bildirdi.
Buna göre geçmiş senelerde benzer şekilde uygulanan kriterlere uygun olarak öğrenci ve ailesinin durumuna göre başvuran öğrenciye puanlar verilecek. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Cemal Taşar, önümüzdeki dönemde kriterlerin içine fen ve Anadolu liselerine giriş için yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı’nda gösterilen başarıyı da ilave edeceklerini belirterek, başarılı ve maddi durumu iyi olmayan çocukların seçilmesini istediklerini söyledi.

Özel okulların mevcut kontenjanlarının en az yüzde 2’sini, dersanelerin ise yüzde 5’ini ücretsiz olarak okutmaları gerekiyor. Bu okullar isterlerse ücretsiz okutma kontenjanını yüzde 10’a kadar çıkarabiliyor.

Ücretsiz okuma hakkından sadece özel okul ve dersanelere kayıtlı öğrenciler yararlanabiliyor. Ancak öğrencilerin ve ailelerinin genellikle ücretsiz okuma hakkından haberi olmuyor ve okuluna bu konuda bir başvuru yapmıyor. Özel okul ve dersanelerin ücretsiz okutacakları öğrenci sayısını kurum içinde duyurmaları gerekiyor.

Halen özel okullarda 5 bin, dersanelerde ise 30 binin üzerinde öğrenci ücretsiz okuyor. Meclis’te görüşülmeyi bekleyen Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı’yla özel öğretim kurumlarına öğrenciye burs verme imkanı da getiriliyor. Aynı kanun tasarısıyla özel okulların ücretsiz okutacağı en az öğrenci kontenjanı da yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltiliyor.