BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Kalp çipi buhar oldu

Kalp krizini önceden haber veren elektronik mikroçipin prototipi tanıtım toplantısında kayboldu.

Abone ol

Kalp çipinin prototipi tanıtım toplantısında kayboldu


Almanya’da yaşayan dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Tayfun Aybek’in geliştirdiği ve kalp krizini önceden haber veren elektronik mikroçipin prototipi tanıtım toplantısında kayboldu.

Davetlilere daha yakından görmeleri için verilen prototip kaşla göz arasında çalındı. Prof. Aybek, “Terbiyesizce bir davranış. Çalan kişi bununla en fazla oynayabilir.” dedi. Almanya Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aybek, tıp teknolojisi açısından devrim sayılacak bir buluş gerçekleştirdi. 1997 yılında Avrupa’da ilk kez robotla kalp ameliyatı yapan Aybek, 2,5 yıldır kalp krizlerini önceden haber verecek bir sistem üzerinde çalışıyordu. Bu amaçla özel bir mikroçip geliştirdi. Hayvanlar üzerinde başarılı sonuçlar veren çip, kriz öncesi kalpteki basınç değişimini ölçerek sinyal gönderebiliyor.

 Tayfun Aybek, buluşunu bu yıl içinde insanlar üzerinde denemeyi amaçlıyor. Eğer sistem başarılı olursa kalbe takılacak 1,2 milimlik mikroçipler, yaklaşan bir kalp krizi öncesi cep telefonu, saat ya da bilgisayara, ‘Derhal hastaneye git’ mesajı gönderecek. Böylece kalp krizinden ölümler tarihe karışacak. Prof. Dr. Tayfun Aybek, tıp çevrelerinin merakla beklediği yeni buluşunu tanıtmak için Türkiye’ye geldi. The Marmara Otel’de düzenlenen toplantıda, üzerinde çalıştığı buluşu anlatan Aybek, cebinden çıkardığı mikroçipi incelemeleri için davetlilere verdi

. Çipi ilk olarak Türkiye’nin en ünlü kalp cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Bingür Sönmez inceledi. Daha sonra da yanındaki konuğa verdi. Çip böylece elden ele dolaşmaya başladı. Bu arada gazeteciler de çipin fotoğraflarını çekti. Toplantının sonlarına doğru çipin bir anda kaybolduğu ortaya çıktı. Salondaki görevlilerin defalarca uyarı yapmasına rağmen çip bir türlü geri gelmedi. Yaklaşık 100 kişilik salonda konuklar gazetecileri, gazeteciler de konukları suçladı.

 Tüm aramalara rağmen çip bulunamadı. Tayfun Aybek, mikroçipin gerçek olmadığını, sadece boyutları büyütülmüş bir oyuncak prototipten ibaret olduğunu açıkladı. Aybek, “Gerçek olsa verir miydim? Çalan kişi bununla en fazla oynayabilir. Ama yine de terbiyesizce bir davranış. Çok üzgünüm.” dedi.

 Necip Çakır/Zaman