BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  GÜNCEL

Yılmaz: Türkiye Yunanistan'da orman yaktı demedim

Eski Türkiye Başbakanı Mesut Yılmaz, Türk ajanlarının Yunanistan'da orman yaktıkları göndermesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yunanistan'dan soruşturma talepleri yapılıyor.

Abone ol

Yılmaz'a atfedilen ifadeler Yunan siyasetinde tartışmalar yol açtı

Eski Türkiye Başbakanı Mesut Yılmaz, Türk ajanlarının 1990'lı yıllarda Yunanistan'da orman yangınları çıkardığını söylediği iddialarını yalanladı.

Dört gün önce Birgün gazetesine konuşan Mesut Yılmaz'ın "Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan'da darbe girişimi, Yunanistan'a orman misillemesi gibi konular. Faili meçhuller için engel yok." dediği aktarılmıştı.

Yılmaz ise gazetenin sözlerini yanlış aktardığını, kendisinin "Yunan ajanlarının Türkiye'de orman yangını çıkarmalarına" göndermede bulunduğunu söyledi.

Gazete Yılmaz'a ait olduğunu söylediği ifadeleri ana başlıklar halinde alt alta aktarıyor ancak yayınlanan yazıdan konuşmanın bağlamı konusunda çıkarım yapmak mümkün görünmüyor.

Yunanistan'dan soruşturma çağrıları

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise haberin ciddi olduğunu ve Türkiye makamlarının konuyu soruşturması gerektiğini söylüyor.

Bakanlık Türkiye'den konuyla ilgili açıklama beklediklerini ifade etti

Yılmaz'la mülakatta dile getirilen, Tansu Çiller hükümeti döneminde hükümetin Yunanistan'da orman yakmak için ajanlar görevlendirmesi iddialarının Yunan basınında yer alması üzerine, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, Başbakan Erdoğan'ı bu iddiayla ilgili Atina'yı kapsamlı bir şekilde bilgilendirmeye çağırmıştı.

Yeni Demokrasi Partisi Başkan Yardımcısı Panos Panayiotopoulos Avrupa Birliği'nin yürütme organlarının da konuyu incelemeye alması gerektiğini savundu.

Yunanistan'ın eski dışişleri bakanı Dora Bakoyannis de orman yakma iddialarına göndermede bulunarak bunun "Türkiye'nin en iğrenç uygulamalarından biri" olduğunu ve ciddi siyasi yansımaları olacağını söyledi.

Bakoyannis, Avrupa Birliği'nin de konuya müdahil olması gerektiğini ve Yunanistan'ın Türkiye'den tazminat talep edilmesi gerektiğini de savundu.