BIST 9.710
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,30
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım'ın 'meydanlara inelim' çağrısına Kılıçdaroğlu bakın ne yanıt vermiş!

Başbakan Yıldırm darbe gecesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile arasında geçen ilginç diyaloğu anlattı.

Abone ol

Başbakan Yıldırım, "meydanlara inelim" çağrısına, Kılıçdaroğlu'nun "güvenliği kim sağlayacak" diye yanıt verdiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi ve 15 Temmuz'u değerlendirdi. Yıldırım, darbe gecesinin başlarında liderlerle olan telefon trafiğini böyle anlattı.

HANGİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ?

Beni Bahçeli ilk aramış, ulaşamamış. Kılıçdaroğlu, Doğu Perinçek aramış, ulaşamamış. Döndüm hepsine kısa süre sonra. Sayın Bahçeli, “Biz sizin yanınızdayız, sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Ben dedim: “Artık parti taraftarlarınızı filan da meydanlara çağırıyoruz. Bu bir artık parti meselesi olmaktan çıkmıştır, bu bir memleket, bir bağımsızlık meselesi haline gelmiştir.” Çok olgunlukla karşıladı. Kılıçdaroğlu da aynı şeyi söyledi. “Biz yanınızdayız, demokrasiden yanayız” dedi. Teşekkür ettim ama ona da “Meydanlara inelim” filan dedim. Dedi ki: “Tamam, insanları çağıralım da onların güvenliğini kim sağlayacak?” Dedim ki, “Sayın genel başkan, bu güvenlik meselesi mi? Memleketin güvenliği, milletin geleceğini konuşuyoruz, yani burada bir var olma, yok olma meselesiyle karşı karşıyayız” gibi bir cevap verdim ona.

KILIÇDAROĞLU İKNA OLDU MU?

Ondan sonra bir yorum yapmadı. Ama tabii ben o yorumu o zaman da yadırgadım.

TSK İÇİNDE SINIRLI İSTİHBARAT

TSK içinden istihbarat toplama hakkı MİT’in de yok, Emniyet’in de yok. Bunun ciddi bir eksiklik olduğu 15 Temmuz’da görüldü. (MİT’in TSK’da istihbarat toplaması teknik olarak mümkün mü?) Şimdi aslında kanununda var ama bu bir uygulama olarak maalesef hiç yapılmamış. Ama biliyorsunuz, yani askeri kurumlara karşı bir sivil istihbarat faaliyeti yapmak kolay bir iş değil. Türkiye’nin geçmişindeki darbeleri, bilmem neyi falan vesayet dönemlerini düşündüğünüz zaman, bunun fiilen uygulanabilirliği yok. Ama bugün bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı ve bunu yapıyoruz, bunu yapacağız. Yani sadece personel istihbaratı ile sınırlı olmak üzere, yani asker içine farklı amaçlı, farklı gündemli içeriden-dışarıdan yönlendirilmiş grupların hâkim olmaması için personel istihbaratıyla sınırlı bir yapı oluşturacağız. Bunun ciddi bir ihtiyaç oluğu bugün çok daha iyi ortaya çıkmış durumda.