BIST 10.657
DOLAR 32,13
EURO 34,94
ALTIN 2.432,37
HABER /  GÜNCEL

Yıldırımdan nasıl korunulur?

Türkiye'de yağışlı hava etkisi hemen her bölgede gösteriyor...

Abone ol

Türkiye'de gök gürültülü yıldırımlı ve yağmurlu hava hemen her bölgede etkisini gösteriyor. Yıldırım düşmesi sonucu son günlerde pek çok ölüm haberi gledi. Sadece bugün yıldırım düşmesinden dolayı 3 kişi hayatını kaybetti.4

Yıldırımlı havalarda nasıl korunulur?

Gök gürültülü ve yıldırımlı havalarda insana yıldırım düşmesi çok düşük bir ihtimal ama imkansız değil ancak böyle havalarda çok dikkatli olunması gerektiği de unutulmamalı. İşte yıldırımdan korunmanıza yarayacak öneriler..

Yıldırımdan Korunma Yolları

Yapılan incelemeler sonucunda bir bölgeye yıldırım düşmeden önce vızıltıya benzer bir ses duyulduğu, deride karıncalanmalar olduğu ve saçların dikleştiği tespit edilmiştir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise muhtemel bölgeden derhal uzaklaşılmalıdır kapalı bir ortama girilmelidir.

Alınabilecek başlıca önlemler şunlardır;

* Yıldırımdan korunmak için evlerin ve binaların çatılarına yıldırımsavar (paratoner) olarak adlandırılan ve elektriği toprağa ileten aletler kullanılabilir.

* Bireysel olarak alınabilecek önlem ise yağışlı havaya maruz kaldığınızda üstü kapalı bir alan bulup yağış kesilene kadar beklemektir.

* Kesinlikle ağaçlardan, elektrik direklerinden, sivri yerlerden ve su birikintilerinden uzak durmanız gerekir.

* Eğer kapalı bir alan bulamıyorsanız yapmanız gereken diğer insanlardan yeterince uzaklaşarak yere çömelmeniz ayaklarınızı birleştirmeniz ve kafanızı olabildiğince öne doğru eğmeniz gerekir.

* Eğer bir şemsiye, sivri veya metal cisimler taşıyorsanız tehlikeyi de beraberinde taşıyorsunuz demektir. Bu nedenle şemsiyeniz olsa bile eve yetişmeye çalışmak yerine şemsiyeyi kapatarak üstü kapalı bir alan bulmanız en doğru tercihtir.

* Yıldırım ihtimaline karşı en güvenli yerler ise otomobiller ve binalardır. Özellikle otomobiller ıslak lastiklerden elektriği toprağa iletebilirler. Kesinlikle “aynı yere yıldırım iki defa düşmez” kanısına kapılmamalısınız. Çünkü New york’ta bulunan Empire State binasına onbeş dakika içerisinde onbeş defa yıldırım düştüğü görülmüştür.