BIST 9.567
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.487,49
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım gençlere yeni anayasayı anlattı

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'de gençlerle buluştu. Sistemin bu yeni anayasayla değil 2007 yılında fiilen değiştiğini söyleyen Yıldırım, mevcut anayasanın vesayetin en büyük kaynağı olduğunu ifade etti.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, sistemin 2007 yılında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle fiilen değiştiğini söyledi. Mevcut yapıda, cumhurbaşkanının oldukça geniş yetkilerinin olduğunu; ancak sorumluk taşımadığını belirten Yıldırım, yeni anayasayla birlikte denetim mekanizmalarının ise daha da güçleneceğini kaydetti.

Binali Yıldırım, Habertürk'ün dün akşam İzmir'den gerçekleştirdiği canlı yayında gençlerin sorularını cevapladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun

Bizim sistemimiz, parlamenter sisteme de benzemiyor. Ne parlamenter sistem, ne başkanlık. Bizimki darbe sistemi.

kendisine yönelik eleştirilerine cevap veren Yıldırım, "Benim için çalışmayı bıraksın da iktidar için çalışsın" diye konuştu. İşte Yıldırım'ın açıklamalarından bazı satır başları:

"Kılıçdaroğlu neden benim için çalışıyor? Çalış da iktidar ol. Benimle ne işin var? Herkes kendisi için çalışsın. 7 seçim olmuş iktidar olamamışsın. Biraz kendin için partin için çalış da iktidara gel. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin 65. hükümetinin Başbakanı olarak temsil ettiğim makamdan vazgeçiyorsam bunun bir anlamı var Türkiye için, sizin için. Türkiye'nin geleceği size emanet olur.

"BU ANAYASA VESAYETİN KENDİSİ"

Biz Ahmet Necdet Sezer'le çok sorun yaşadık. Yutkunduk, yutkunduk kriz çıkmasın diye hep alttan aldık. Ben Bakanım, bir tane genel müdür yardımcısı değiştireceğim, Başbakan imzalıyor Cumhurbaşkanı'na gönderiyor. O imzalamıyor kararnameyi geri gönderiyor. O kararname döndükten sonra benim karşıma geçti 'Ne haber bakan bey' dedi. Bu ne demek biliyor musun? Benim patronum Cumhurbaşkanı, sen değilsin. Vesayet odağı çeşitli yollarla meydana geliyor. Birincisi bu anayasanın kendisi. 

"BİZİMKİ DARBE SİSTEMİ"

Bizim sistemimiz, parlamenter sisteme de benzemiyor. Ne parlamenter sistem, ne başkanlık. Bizimki darbe sistemi. Darbeyi yapanlar, darbeden sonra anayasayı parlamenter sisteme göre yaptılar. Ama Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'dan fazla yetki verdiler. Bir yerde millete sorumlu Başbakan var, bir yerde de Meclis'in seçtiği Cumhurbaşkanı var, Başbakan'dan fazla yetkisi var. Başbakan'ın sorumluluğu var, Cumhurbaşkanı'nın yok. Yetkiler fazla sorumluluk yok, yetkiler var sorumluluk da var. Bu sistemle nasıl yol alacağız? Birinden biri olsun diyoruz.

"SİSTEM FİİLEN DEĞİŞTİ"

Tersine dönemeyiz çünkü 2007'de Cumhurbaşkanı'nı seçtirmedi CHP. Yeni icat çıkardı 367 diye, biz o zaman referanduma gittik. Orada da halk dedi ki 'Cumhurbaşkanı'nı ben seçiyorum'. Halkın doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Dolayısıyla artık sistem fiilen değişti. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı var. Bir de milletvekillerini de halk seçiyor, aradan çıkan Başbakan var. İki tane halkın seçtiği patron var. Nereye kadar gideceğiz? Bugün iyi gidiyor."