BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.446,38
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım CHP'li vekilin sırasına yürüyünce

Genel Kurul'da tansiyon yükseldi. CHP'li vekil Özel'in suçlamaları Bakan Yıldırım'ı kızdırdı. İki parti vekilleri arasında itiş kakış yaşandı.

Abone ol

Bakan Binali Yıldırım kendisini yalancılıkla suçlayan CHP'li vekilin masasına gidince, iki parti milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren, korsan taksicilere kesilen para cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

Teklifin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'e, ''Yalan söylüyorsunuz lafını iade ediyorum. Hayatımda yalan söylemedim'' karşılığını verdi. Teklifle grev yasağı getirildiğine işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Sendikacılık bir hak arama yoludur. Vaktiyle ben de sendikacılık yaptım. 1980 öncesi ücret sendikacığıydı. Ücret sendikacılığı artık geçerliliğini yitirdi. Şimdi sendika-işveren-işyeri-çalışanla üretim, refah oluyor, işyeri devamlılığı sağlanıyor. En önemli unsur çalışan ama çalışanın işveren ve işyeri olmazsa tek başına yapacağı bir şey olmaz. Yerine göre işverenin yerine kendimizi koymamız lazım. Hava İş'te, toplu sözleşme için sürecin başladığı tarih 3 Eylül 2010. Sendikanın normalde başvurup Aralık sonuna kadar sözleşmeyi tamamlaması lazım. Yetki istemesi lazım, istemiyor. İşveren yetki talebinde bulunuyor. Ondan sonra olay yargıya taşınıyor ve hala devam ediyor.  Bu çalışanı mağdur etmek değil mi? Normal şartlarda bu sözleşme Eylül'de başlayıp Aralık sonunda biterse kimse mağdur olmayacak. Neden sendika bunu başlatmıyor? Çünkü yaz sezonuna taşıyabilirse o zaman belki daha fazla alabilir. Ama mağdur olan insanların hakkı ne olacak? Bütün sorumluluk işverene mi ait, sendikanın hiç sorumluluğu yok mu? İspanya, Almanya ve Portekiz'de bazı ülkelerde mahkeme yoluyla, bazılarında yasal düzenlemelerle kısıtlama getirilmiştir. Milli havayolunu korumak bizim görevimiz.''

Genel Kurul'da, BDP'li milletvekillerinin düzenlemenin 2023, CHP'li milletvekillerinin ise 2050 yılında yürürlüğe girmesine ilişkin değişiklik önergeleri gülüşmelere yol açtı. BDP'nin önergesinin gerekçesinde, ''acelesi yok'' ifadesi yer aldı.  

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bakan Yıldırım'dan yaptığı açıklamayla ilgili özür dilemesini istedi ve AK Parti'liler ile CHP'liler arasında tartışma çıktı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener birleşime ara verdi.

YILDIRIM CHP'Lİ VEKİLİN SIRASINA YÜRÜYÜNCE

Ara verilmesiyle Bakan Yıldırım, yerinden kalkarak Özel'in yanına geldi. Bu sırada bazı AK Parti'li milletvekilleri de CHP sıralarına doğru geldi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Özel ile Yıldırım'ın konuştuğunu belirtip AK Parti'lerden uzaklaşmalarını istedi. İnce, AK Partili'lere yönelik ''Adam mı döveceksiniz'' dedi.

Bu sırada bazı milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, bugün saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.