BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.419,09
HABER /  GÜNCEL

Yıkılan otele izin bakın nasıl verilmiş!

Van'daki depremde yerle bir olan Bayram Oteli'ni geçtiğimiz yıl Vali Münir Karaloğlu hizmete açmış

Abone ol

Van'daki 7,2 şiddetindeki depremin ardından hasar tespit çalışmalarında "kullanılabilir raporu" verildiği iddia edilen Bayram Oteli'nin geçtiğimiz yıl tatilat gördüğü ortaya çıktı. Van Valisi Müdir Karaloğlu'nun açılışı yapılan otel için 1 milyon dolar harcandığı ve Van'ın en eski binalarından birisi olduğu belirtiliyor.

İkinci deprem daha yıkıcı oldu
3 hafta önce Van'ı yerle bir eden 7.2'lik depremin ardından gelen son sarsıntı kenti ikinci kez vurdu. İşte ikinci yıkım sonrası Van'da tüm yaşananlar. Ayrıntılar için TIKLAYIN

-Yıkımı gören muhabirin ağzından dehşet anları...
Ayrıntılar için TIKLAYIN

-Enkazdan mucize kurtuluşu saniye saniye izleyin... Ayrıntılar için TIKLAYIN

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Van'ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı'nın kesiştiği noktada bulunan ve dün akşam meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin geçtiğimiz yıl tadilat gördüğü ortaya çıktı. Yaklaşık 1 milyon dolar masraf edilen otelin bugüne kadar yerli ve yabancı çok sayıda devlet başkanları da misafir olmuş.

İRAN ŞAHI BİLE KALMIŞ!                                                           

1972 yılında İran-Türkiye arasındaki demiryolu ağının açılışı için Van'a gelen dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da Bayram Oteli'nde ağırlanmış. 1970'li yıllarda Van'daki siyasi çalışmalara katılmak üzere kente gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan gibi siyasetçiler de Bayram Oteli'nin müdavimlerinden olmuş.

1 MİLYON DOLAR HARCANMIŞ

Açılışını Vali Müdir Karaloğlu'nun yaptığı otelin tadilatı için 1 milyon dolar harcandığı; ancak depremle ilgili güçlendirme yapılmadığı, bütçenin ise büyük bölümünün iç dizayn çalışmalarına harcandığı iddia edildi.

HASARSIZ RAPORUNU KİM VERDİ?

Bölgenin tanınmış iş adamlarından Mehmet Sıdık Bayram'a ait olduğu belirtilen otelin Van'daki büyük depremin ardından ilk hasar tespit çalışmalarında hasarsızlık raporunu nasıl aldığı ise büyük merak konusu oldu. İddialara göre bölgeye gideh ekipler rapor için otele yaklaştırılmadı.

DEPREM UZMANLARI NE DEDİ?                                                   

Yıkılan Bayram Oteli'yle ilgili en ilginç açıklama ise Deprem Uzmanı Ahmet Ercan'dan geldi. Binanın yaşının dış cephe çalışmaları nedeniyle saklandığını ve yıkılmasının asıl nedeninin de zeminden değil binadan kaynaklandığını söyleyen Ercan, çatlakların da böylelikle saklandığını söyledi. Hasar tespitiin yapılan giydirme nedeniyle tespit edilemeyeceğini ve binayı taşıyan kolonların incelemeyeceğini söyleyen Ercan, binanın depremden hemen sonra yıkılması gerektiğini anlattı.

KANDİLLİ "GİRMEYİN DEMİŞTİK"

Kandilli Rasathanesi Doğan Kalafat 7.2 deprem Van'a 30 km uzaktaydı. Bu deprem Van'a çok yakın 10 km de yakın olduğu için etkilenmiş zemin ve bina kötüyse bu yıkımlara geçer. Yani kırılma noktası ve faylanmanın etkisi depremin hasarını artırdı. Bu deprem yeni bir deprem.Bu depremin de artçıları olacak. Hasarlı binalara girmemeli.