BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,17
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGSyi karıştıran sonuca ÖSYM açıklaması

22 cevaba 323 puan alan Şahin, ÖSYM’yi harekete geçirdi. İşte seneye uygulanacak düzenleme..

Abone ol
YGS'de yaptığı 22 soruyla 323 puan alan ve ilk 155 bin kişi arasına giren görme engelli Yılmaz İlker Şahin'in sınav sonucu tartışmalara neden olmuştu. İnternet forumlarında Şahin'in sınav sonuçlarına dava açacağını söyleyen adaylar bile çıktı. Konuyu değerlendiren ÖSYM meydana gelen yanlış anlamalara engel olmak için yeni bir düzenlemeye gideceğini açıkladı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan Vatan'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Engelli adayların sonuçlarına muaf olduğu alanlardaki doğru ve yanlışları yazmayıp ekstrapolasyon (Sonuç eldeki verilerden yola çıkarak tüme göre hesaplanıyor) yapıyoruz. Yani aday matematikte 40 sorunun 22'sinden sorumluysa burada aldığı puanı 40 soruya oranlıyoruz. Bu yeni bir şey değil, yıllardır devam eden bir uygulama. Görme engelli adaylara tahayyül edemeyecekleri için şekilli soruları sormayız. Görme engelliler dışındaki engelli adaylar soruların hepsinden sorumludur. Ektrapolasyon yapıldığı için sonuç formlarında az sayıda doğrudan bu kadar büyük puan nasıl çıktı diye yanlış anlaşılmalar oluyor. Bunun önüne geçmek için buraları boş bırakıyoruz. Ancak boş bırakılan yerler bilgisayardan sıfır olarak çıkıyor. İnsanlar da bunu görüp aday diğer testleri çözmemiş zannediyor. Bütün sorun buradan çıkıyor. Seneye adayların sonuç sayfalarında bulunan o bölgelere ya sıfır yazmayacağız ya da sınav sonuçlarının altına bir not düşeceğiz. Görünenle ilgili bir önlem alacağız.”

'Üstüme gelmeyin'

Yılmaz İlker Şahin ise üzerine fazla gelindiğini belirterek Vatan'a şu açıklamaları yaptı, “İnternette hakkımda TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in oğlu olduğuma dair iddialar var. Ben hiçbir siyasinin akrabası olmayan, görme engelli sade bir vatandaşım. Yaptığım soruları sınav kağıdında göremeyince ben de şok oldum. Ayrıca bu bizim için bir avantaj değil. Mesela sınavda 2 fizik sorusundan sorumluydum. O iki soruya yanlış cevap verseydim tüm fizik sorularını yanlış yapmış olarak değerlendirilecektim. Görme engelli olmanın sınavda bize sağladığı hiç bir avantaj yok.”