BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  GÜNCEL

Yezidi aile çocuklarına kavuştu

Irak’ta yaşanan olaylar sonrası pasaportu olmadığı gerekçesi ile çocuklarını Irak tarafına bırakan Yezidi aile, bir hafta sonra çocuklarına ...

Abone ol

Irak’ta yaşanan olaylar sonrası pasaportu olmadığı gerekçesi ile çocuklarını Irak tarafına bırakan Yezidi aile, bir hafta sonra çocuklarına kavuştu.
Irak’ın Şengal bölgesinde IŞİD saldırı sonrası kaçan Yezidi aile, geride bıraktıkları 4 ve 5 yaşlarındaki çocuklarına Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan konutlarında kavuştu. Aileler çocuklarına kavuştukları için sevinç gözyaşı döktü. Konu hakkında açıklamada bulunan Silopi Acil Yardım Komisyonu üyesi Aziz Tokay, yaşanan o kadar acı olaya rağmen ilk kez sevindirici bir şeylerin olduğunu söyledi. Aziz Tokay "Irak’ta ailesinden ayrılıp farklı yollar ile ülkeye giriş yapan aileyi Silopi Acil Yardım Komisyonu birleşti. Irak’ta yaşanan savaş ortamı nedeni ile aile çocukların pasaportu olmadığından dolayı çocuklarından ayrı Türkiye’ye geldiler ve çocuklarını orada bıraktılar. Aileler çocukların bulunması için ilk önce Silopi Acil Yardım Komisyonu ile irtibata geçtiler. Biz de gerekli araştırmalarını yaptık ve çocukların Uludere üzerinden yurda pasaportsuz olarak giriş yaptıklarını tespit ettik. Bunlar daha sonra Uludere’den Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan kamplar içinde içine gönderilmiş olduğunu öğrendik. Biz de hemen baro olarak Mardin barosu ile irtibata geçtik ve çocukların ailelerine kavuşması için gerekli çalışmalar yaptık. Bu yaptığımız çalışmalar sonucunda çocukların ailelerini alıp Midyat’a gittik. Orada çok duygusal bir şekilde çocuğu ailesine kavuşturduk. Biz Hukukçular olarak savaştan kaçanların pasaportsuz bir şekilde yurda giriş yapanların sınır ihlali yaptıklarını kabul etmiyoruz. Bununla ilgili gerekli mevzuatların ivedi bir şekilde düzenlemesini istiyoruz Çünkü bunlar savaştan kaçıyorlar. IŞİD gibi önemli bir tehditten kaçıyorlar. Çocukların ailesinde kavuşmasında emeği gecen herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.

"BURADAN AYRILMAK İSTEMİYORUZ"
Çocuğun annesi Zine Halif Saleh de çocuklarına kavuşmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Çocukların pasaportu olmadığı için çocukları yakınlarına bıraktığını ifade eden anne Saleh, "Orada durum çok kötü idi kaçmaktan başka çaremiz yoktu. Yaklaşık bir haftadır çocuklarımızı göremiyorduk onları çok merak ediyorduk Çocuklarımızı bulmamızda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Kaldığımız kamplar çok güzel bir buradan ayrılmak istemiyoruz. Çünkü burada bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar" diye konuştu.

"BABA: ÇOK MUTLUYUM"
Çocuğun babası Sıhıt Simi Şemu ise, burada herkesin kendilerine çok iyi davrandıklarını ve her konuda yardımcı olduklarını söyledi. Sıhıt Simi Şemu, "Pasaportlardan dolayı çocuklarımızı orada bırakmak zorunda kaldık. Bunlar daha sonra Türkiye’ye yasa dışı yollar ile girdiler. Bunlar ilk önce Uludere’ye ardından Midyat’ta götürdüler. Biz buradaki komisyon ile irtibata geçtik çocuklarımızın yerini öğrendik. Daha sonra avukatlar ile beraber çocuklarımızı Midyat’tan aldık. Özellikleri çocuklarımızı almamızda gece gündüz demeden çalışan herkese ayrıca Midyat’a kadar ulaşmamızı sağlayan komisyon üyelerine ve herkese çok teşekkür ediyorum. Şu an çok mutluyum. Bir daha ne olursa olsun asla çocuklarımızı bırakmayacağız. Çünkü onlardan ayrı durmak çok zor" şeklinde konuştu.
Minik çocuklar Mila Sıhıt ve Hınan Sıhıt daha sonra ailesi tarafından kaldıkları yere götürüldü.
(İHA)