BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,66
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yerli otomobile bir talip daha

Malezya'da 22 yıl iktidarda kalan efsanevi Başbakan Mahathir Mohamed, yerli otomobil için düğmeye basacaklarını söyledi

Abone ol

Malezya'nın yerli otosu Proton'u yapan efsanevi lider Mahathir Mohamed, "Bir Türk otomotiv firmasıyla görüşüyoruz. Önce Türkiye'de Proton üretip, ardından da bir Türk aracı geliştirmek istiyoruz" dedi.

Yerli otoya bir talip de Asya'dan çıktı. Malezya'da 22 yıl iktidarda kalan efsanevi Başbakan Mahathir Mohamed, önce Proton markalı araç üretileceğini, ardından da yerli otomobil için düğmeye basacaklarını söyledi. 1983 yılında, Başbakan olduğu dönemde Malezya'yı yerli otomobiline kavuşturan eski Başbakan Mahathir Mohamed, Türkiye'de bir firmayla üretim konusunda görüştüklerini söyledi.

Politikadan 2003 yılında ayrıldıktan sonra kurduğu Proton'un danışmanlığını üstlenen Mohamed, Türkiye'de otomobil üretimi için görüşmelerde bulunduklarını belirtti. Malezya'nın resmi haber ajansı Bernama'ya konuşan Mahathir Mohamed, "Bir Türk şirketiyle görüşmelerimiz sürüyor. Önceliğimiz Türkiye'de Proton üretimi. Ardından da Türkiye malı bir araç için düğmeye basacağız" dedi.

'COĞRAFYA GÜZEL'

15 bin çalışanı bulunan Proton'un Türkiye'de üretimin teknolojiyle birlikte coğrafi durumunun da cazip geldiğini söyleyen Mahathir Mohamed, "Türkiye önemli bir noktada duruyor. 70 milyonluk nüfusu ve iyi bir satın alma gücü var. Türkiye zaten iyi bir pazar. Arap coğrafyası ve Orta Asya ülkelerine de yakın. 8 komşusu var ve Batı Asya, Güneydoğu Avrupa'ya da çok yakın" diye konuştu.

19 YILDA DÜNYA 10'UNCUSU OLDU

Malezya'nın efsane Başbakanı Mahathir Mohamed, 1983'te kurduğu Proton ile ülkeyi, dünyanın en büyük 10'uncu pazarı haline getirdi. Proton'un ülkesinde pazar payı yüzde 60.

LOTUS'U 2003'TE DEVRALDI

Teknolojik altyapısı oldukça yüksek olan Proton, 9 farklı modelin üretimini gerçekleştiriyor. Proton, üst sınıfa ise 9 yıl önce devraldığı Lotus ile adım attı.