BIST 10.889
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.514,11
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yerli otomobil piyasada iddialı olacak!

Bakan Ergün, yerli otomobilin dünya pazarında da satışa sunulacağını söyledi!

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den yerli otomotiv için hazırlanan rapora itiraz geldi. Maliyetlerin bir kısmının fazla olduğunu ve Türkiye'nin dinamikleri dikkate alınmadan hazırlandığını iddia eden Bakan Ergün, Türkiye'deki yerli otomotiv pazarının 1 milyon olduğunu söyledi.

İlk Türk markası otomobil için düğmeye basıldı hazırlıklar yapılıyor! Yerli otomobil için hazırlanan OSD raporunu değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, raporda yer alan 950 milyon avroluk harcama kalemine itiraz etti.

SKY Türk Televizyonunda katıldığı bir programda yerli otomobil için bazı farklı teşvik mekanizmalarının uygulanabileceğini dile getiren Bakan Ergün, uluslararası anlaşmalara aykırı olmayan bir üretim teşvik mekanizmasının oluşturulacağını söyledi.

TÜRKİYE KENDİ GÜCÜNÜ KULLANMALI

Yerli otomobil konusunda Türkiye'nin en iddialı olduğu alanlardan birisinin de güçlü bir otomotiv yan sanayine sahip olması olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''OSD'nin raporunda, satış, organizasyon, servis ağı oluşturmak için 950 milyon avroluk bir harcama olacağı öngörülmüş. Aslında var olan organizasyonu dikkate aldığınızda böyle bir rakamın olmayacağını çok rahat bir şekilde ortaya koyabilirsiniz. 950 milyon avroyu bir anda bir kenara koyma imkanına sahip olabilirsiniz. Yani bu raporda bazı organizasyonlar, Türkiye'nin içindeki bazı dinamikler dikkate alınmadan hazırlanmış. Türkiye'de büyük bir organizasyon gücü var, büyük bir yan sanayi var. Bu projeye destek veren, büyük bir müteşebbis güç var. Bunları dikkate aldığımızda tablo farklı olur. O nedenle yan sanayide dağıtıcılar, satıcılar ve servis alanında bulunanlar da bu işin çok önemli bir parçası.''

"YERLİ OTOMOBİL İÇİN ORTAKLARA BAKMAYACAĞIZ"

Ergün, Türkiye'de üretim yapmayan büyük otomotiv şirketlerini her fırsatta Anadolu'da yatırım yapmaya davet ettiklerini aktararak, yerli otomobil için sermayenin kime ait olduğuna, konsorsiyumun kimlerden oluştuğuna bakmayacaklarını söyledi.

Yerli otomobil için Türkiye'de 1 milyona yakın bir pazarın bulunduğunu bildiren Ergün, ''Pazarın yüzde 20'si böylesine bir üretime hazır. Yani 200 bine yakın bir üretimi iç pazar için bu ürün ortaya çıktığında gerçekleştirebilecek. 200 binlik bir üretim bu işin yürümesi için son derece önemli bir güç. Ondan sonrası, yakın pazarlara, Avrupa pazarlarına açılma konusu. Ben oralarda da önemli potansiyel görüyorum. Avrupa pazarlarında 5 milyona yakın vatandaşımız yaşıyor. Ortadoğu pazarlarında, Rusya pazarında, diğer pazarlarda da yer alabilecek bir ürün ortaya koyabiliriz. Ben oralarda da bir pazar potansiyelinin var olduğunu söyleyebilirim'' diye konuştu