BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.504,35
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağı onlara vız geliyor!

Ankara'da yapılan denetimlerde eğlence merkezlerinin yasağa uymadığı belirlendi!

Abone ol

Ankara İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim ekipleri, Ankara'da 25 ilçede 51 ekiple eş zamanlı olarak kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında sigara denetimi yaptı. Denetimlerde, taksiler ve lokantaların yasağa uyduğu belirlenirken eğlence merkezlerine ceza yağdı!

4207 sayılı kanun hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak yapılan denetimler kapsamında Sağlık Bakanlığı talimatı doğrultusunda Türkiye genelinde gerçekleştirilmesi planlanan eş zamanlı denetim, akşam saatlerinde Kızılay'da başlatıldı.

Ekipler, ilk denetimlerine ticari taksi şoförlerinden başladı. Bu kapsamda ekipler, taksi sürücülerini durdurarak araçta sigara içilip içmediğini kontrol etti ve ''Yasa gereği, aracınızda sigara içildiğinde, ceza alacağını biliyor musunuz?'' sorusunu yöneltti. ''İlgili odalar tarafından yasayla ilgili sürekli bilgilendirildiklerini ve müşterilerinin araçta sigara içmesine izin vermediklerini'' belirten sürücüler de ısrarcı müşterilerini araca almadıklarını ifade ettiler.

TAKSİCİLER VE LOKANTALAR YASAYA UYDU

Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Şube Müdürü Mümtaz Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yasa kapsamında denetimlerin 7 gün 24 saat devam ettiğini anlattı.

Bugünkü denetimin özellikle havaların soğumasıyla vatandaşların açık alanlardan kapalı alanlara geçmesi nedeniyle yapıldığını dile getiren Yavuz, denetimlerin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ekipleriyle birlikte yürütüldüğünü söyledi.

EĞLENCE MEKANLARINA CEZA KESİLDİ

Ekipler tarafından Kızılay'daki eğlence merkezlerinde de denetim yapıldı. Denetimler sırasında kapalı alanda sigara içtiği tespit edilenlere ve mekan sahiplerine para cezaları kesildi.

Mümtaz Yavuz'un verdiği bilgiye göre, kapalı alan denetimlerinde masalarda oturanların sigara içip içmediğine, işletme içinde yasal uyarı afişlerinin olup olmadığına dikkat ediliyor. Kapalı alan denetimlerinde mekan sahibinin ilk kez mekanında sigara içtirmesi halinde uyarı cezası verilirken, ikinci kez yasaya uygun hareket etmeyenlere bin TL'den başlayan ve giderek katlanan para cezaları veriliyor.

Ankara İl Tütün Kontrol Kurulu Merkez ve İlçe Denetim ekipleri, resmi ve hafta sonu tatilleri dahil olmak üzere denetimlerini aksatmadan devam ettiriyor. Bu kapsamda, 19 Temmuz 2009-27 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplam denetim sayısı 158 bin 101 oldu.

4207 sayılı kanun hükümlerine muhalefetten kesilen para cezaları 6 bin 69 kişiye 472 bin 441 TL ve 3 bin 217 işletmeye 4 milyon 974 bin 692 TL olmak üzere toplam 5 milyon 447 bin 133 TL olarak gerçekleşti.