BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.501,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yerde yetişen kiraz gördünüz mü?

Silifke'de deneme üretimi yapıldı, başarı sağlandı. Kilosu 8 liradan satılıyor. İşte yer kirazları...

Abone ol

Mersin'in Silifke ilçesinde, Akdeniz İhracatçılar Birliğinin girişimleriyle deneme üretiminde yöreye uyum sağladığının tespiti üzerine çiftçilerin alternatif olarak yer kirazı yetiştiriciliğine yönlendirilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.



İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Kapızlı Mahallesi'ndeki 2 dönümlük serada üretimi gerçekleştirilen yer kirazının uyum sağladığını, verim ve kalite sorunu yaşanmadığını belirterek, yörede yaygın olarak üretimi yapılan domatesten daha fazla getirisi olduğunun belirlendiğini kaydetti.

KİLOSU 8 LİRADAN SATILIYOR

Serada bir dönüm yer kirazı maliyetinin fide, ilaç, gübre, işçilik dahil toplam 2 bin 500 TL civarında olduğunu ifade eden Gün, ürünün kilosunun şu anda 8 TL'den satıldığını, gelirin ise 18 ile 20 bin TL arasında değiştiğini belirtti.

Alternatif bir ürün olan yer kirazının avantajlarına dikkati çeken Gün, üreticinin bu alana yönlendirilmesinin kararlaştırıldığını, bu kapsamda düzenledikleri toplantılarla çiftçileri bilgilendirdiklerini kaydetti.

ÇİFTÇİYE FİDE VERİLECEK

Bu ürünü değerlendirmek isteyen çiftçilere fide konusunda yardımcı olacaklarını belirten Gün, meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı oldukça geniş olan yer kirazının sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanıldığını kaydetti.

Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazının C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olduğuna dikkati çeken Gün, sağlık açısından son derece yararlı olduğunu söyledi.