BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Yeniden Merkez Planı

Anayasa Mahkemesi"nin yaptığı "uyarı" başbakan Erdoğan"ın elini güçlendirdi.

Erdoğan, bugüne kadar parti içindeki radikallerin direnci ya da kontrol dışı çıkışları ile tam olarak gerçekleştiremediği merkeze oturma ve ılımlı parti yapısı kurma hedefini uygulayabilir.

Bunun için önünde engel kalmadı.

AK Parti'nin merkeze gelmesi için, parti dışından ve muhalefetten zaten bir istek, çağrı ve Baykal cenahından baskı vardı. Ama Başbakan 22 Temmuz seçimlerinin listesini yaparken kurmaya çalıştığı "ılımlı" yapıyı tam olarak  gerçekleştirememişti. Çünkü tabanı, ANAP ve DYP"nin boşalttığı merkez sağa tam olarak oturmak istemiyordu.

İLK DENEME LİSTELERDEYDİ

Oysa o dönemde milletvekili listelerini yaparken 161 milletvekilini aday göstermemişti. Seçim öncesinde “milli görüşçü kadro” eleştirilerini dikkate almıŞ ve bu gelenekten gelen isimleri liste dışı bırakmıştı.

Listeye yalnızca 3 ilahiyatçı girerken 95 hukukçu ve avukat, 88 mühendis, 45 işadamı yer almıştı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Erdal Kalkan gibi solun, Reha Çamuroğlu gibi alevi kesiminin önde gelen isimleri de listelerde yer bulmuştu.

DÖRT EĞİLİM İSTEĞİ

Turgut Özal"ın deneyip, başarı kazandığı, sonraki genel başkanların mozaği bozmasıyla dağılan dört eğilimi bütünleştirme idealini yerine getirmek isteyen Erdoğan, bu liste değişikliği ile bu yönde ilk adımı atmıştı.

Ancak seçimin hemen ardından yüzde 47"nin verdiği gücün şehvetine kapılındı. Türban gündeme taşınarak, doğal tabanının isteği yerine getirilmeye çalışıldı. Ve Erdoğan"ın merkeze oturma planda sekteye uğradı. Öyle ki, parti kapatılma tehlikesini bile yaşadı.

          TABAN DA YUMUŞAYACAK

Şimdi dava sonucu ile gelen uyarı, parti içinde ve tabanında da adeta zorunlu olarak bir merkeze kayma, ılımlılaşma, yumuşama yörüngesine girecek. AKP kulisleri, partinin "sorumlu ve gerginlikten uzak" bir görünüme kavuşacağını ve bu yönde çalışmalar yapılacağını da fısıldıyor. Bu nedenle Başbakanın artık eli güçlenmiştir ve merkeze oturmak için gerekli adımları atabilecektir. Bunun için tabanından gelebilecek yoğun bir tepki olmayacaktır.

         Olsa bile; "kapatılmak mı istiyorsunuz?" sorusu il bu tepkileri dindirebilir.

              
Başbakanın parti içindeki radikallere alternatifli sorusu; "Değişelim mi kapatılmayı göze mi alalım?" sorusu olacaktır ve sorunun yanıtı yukarıda anlattığım gibi; kesinlikle "Değişelim" olacaktır.

Ve merkez sağda kendisine yer bulmaya çalışan eski ve yeni isimler; bu yeni AK parti yapısıyla mücadele etmek zorunda kalacaktır...