BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  POLİTİKA

Yeni Reformu Paketi açıklandı 52 yıllık uygulama bitiyor

Yeni Yatırım Reformu Paketi'nin detayları belli oldu. Bakanlar Kurulu sonrası yeni Yatırım Reformu Paketi'ne ilişkin alınan kararları Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Nurettin Canikli açıkladı.

Abone ol

Hükümetin Yatırım Reform Paketi'ndeki detaylar bugünkü Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. 

Paketin detaylarında en dikkat çekici maddelerden biri vatandaşın uzun yıllardır şikayet ettiği 'noter harçlarıyla' ilgili olanıydı. Noterlerin onaylanan her nüsha için aldıkları noter ücreti ve damga vergisi tek nüshaya indirilecek. Yani aynı evraklardan kaç nüsha onaylatılırsa onaylatılsın tek bir nüsha ücreti alınacak. 

52 YILLIK UYGULAMA

Noter ücreti ve damga vergisiyle ilgili düzenlemeye ilişkin Canikli, "Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılması son derece önemlidir" dedi. 

FAİZSİZ FİNANS ÜRÜNLERİ

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Canikli, yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacağını, vergi konusu dahil çeşitli düzenlemeler olacağını bildirdi.

Canikli "faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşması için engeller kalkacak" dedi.

Canikli'nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

- Yabancıların Türkiye'de çalışmasına yönelik uygulamalar kolaylaştırılacak

- Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik vergi istisnası getirilecek

- Nitelikli yabancı çalışanlara özel 'turkuaz kart' sağlanacak

- Özellikle Suriyeli mülteciler için daha kolay çalışma izni verilecek

- Damga/Harç vergilerinde yatırımcı maliyetini azaltacak çalışma yapılacak, sözleşmelerden sadece 1 nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacak

- Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iptal edilecek

- İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecek

- Şube açma ve şirket kapatma önündeki engeller azaltılacak

- Şirket kuruluş maliyetleri azaltılacak

- Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik potansiyeli artırılacak

- Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, aylık ödeme şeklinde yapılması için ilave teşvik kavramı getirilecek. 

NİTRATLI GÜBRE SATIŞINA YASAK

Canikli, bomba yapımında da kullanılan nitratlı gübre satışının da yasaklandığını açıkladı. 

Canikli yasağa ilişkin şunları söyledi:

"Nitratlı gübre patlayıcı yapımında kullanılan bir gübre. Türkiye gübre tüketiminin yüzde 30’u nitratlı gübre oluşturmaktadır. 

6 Haziran itibarıyla satış yasağı getirildi. Bu döneme özellikle denk getirilmiştir. Stoklardaki yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübrenin satışı bloke edilmiştir. Kullanımın başlayacağı şubat ayına kadar kontroller yapılacak ve takip edilecek ve ondan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır."

TURKUAZ KART

Nitelikli yabancılar için ABD'de uygulanan Green Card benzeri bir düzeleme Türkiye'de de başlıyor. Canikli'nin verdiği bilgilere göre nitelikli yabancılara 'Turkuaz Kart' verilecek. 

"Nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma hakkı tanıyan Turkuaz Kart verilecek. Suriyelilere yönelik daha kolay çalışma izni verilmesinin de önü açılmaktadır."