BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,87
ALTIN 2.485,32
HABER /  GÜNCEL

Yeni komutanlara iki gazete tavsiyesi!

Zaman yazarı İhsan Dağı YAŞ sonrası görevlerine başlayan yeni TSK komutasına 4 tavsiyede bulundu

Abone ol

TSK'nın yeni komutasında kimler olacak? Tutuklu askerler emekli edilecek mi? Günlerdir merak edilen bu sorular YAŞ kararlarının açıklanması ile son buldu. Atanan komutanlar da  yeni karargahlarına bile gitmeden Başbakanlık'taki güvenlik zirvesine katılarak jet hızıyla iş başı yaptı.

Bu süreçte Zaman yazarı İhsan Dağı'nın yeni komutanlara 4 tavsiyesi oldu. Zihniyet değişimi anlamında "yeni Türkiye'ye uyumlu yeni bir ordu ihtiyacı kaçınılmaz" diyen Dağı içinde komutanlara "Zaman ve Taraf gazetesi okuyun"u da içeren 4 tavsiyede bulundu:

SİYASETİ UNUTUN: Hükümetlerin kimliği, ideolojisi, politikaları sizi ilgilendirmez. Bağlı ve sorumlu olduğunuz kendi hükümetinize komplolar kurmaya kalkmayın. Ne ülke sizin ne de ordu. Ordu da, ülke de bu halkın ortak malı ve değeri. Yurttaş olarak bunda siz de pay sahibisiniz, ama payınızı halkın size emanet ettiği silahlarla artırma hakkınız yok; hoş, artık imkânınız da.

PROFESYONELLEŞİN: 'İyi asker' olun, mesleğinize saygı gösterin. Askerliği en iyi bilene, en iyi yapana iltifat edin, siyasi nutuklar atana değil. Sivil alanı kuşatmaya, yönetmeye, yönlendirmeye harcamayın enerjinizi ve kaynaklarınızı, bunu zaten başaramazsınız. İşinize odaklanın, 'ordunun reform'u konusuna kafa yorun biraz; örgütlenme modeli, teknolojik donanımı, meslek ahlakı ve zihniyetini dert edin, araştırın, iyileştirin.

HALKIN ASKERİ OLUN: 'bBelli bir ideolojinin değil, halkın askeri olun'. İdeolojik dogmatizm sadece gerçeği görmenizi engellemez, sizi siyasete de çeker. İdeolojik bir taraf olursanız, üniformanızı ve silahınızı bu ideolojik taraf lehine kullanmaya meylederseniz sizin ideolojinizi paylaşmayan halkın diğer kesimlerini karşınıza almış olursunuz. Ha, 'halk tabii ki bizim ideolojimizi paylaşacak' diyorsanız hâlâ, söylenecek söz yok. Bugünlere neden ve nasıl geldiğimizi anlamamışsınız demektir.

Siz Kemalistsiniz diye millet de Kemalist olacak değil. O halde ne yapacaksınız? Çözüm, ideolojiden arındırılmış teknik donanımı yüksek, sivil iradenin hizmetinde bir ordu olmaktır. 'Modern' ordu budur... Kemalislerin değil, farklı ideolojilere sahip tüm halkın ordusu olduğunuzu unutmayın.

ZAMAN VE TARAF GAZETELERİ OKUYUN: Hem 'yeni Türkiye'yi daha iyi anlarsınız hem de 'nasıl bir ordu' sorusunun çağa uygun, demokrasiye duyarlı ve halkın hissiyatını yansıtan cevaplarını bu gazetelerin haber ve yorumlarında bulursunuz...