BIST 9.562
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,98

Yeni dönem hastanecilik ve yeni sigara yasakları

2002 yılından öncesini hatırlıyor musunuz? Hastanelerdeki kuyruklar, kuyruklarda çile çeken vatandaşlar. Kuyrukta sıra beklercen can veren hastalar... Tedavi olmaya giderken, hastanede daha da hasta olan hastalar.. Ne yıllardı o yıllar hatırladınız mı?

Hastanelerdeki kuyrukları. O kuyruklardaki çileyi... Sabahın 05'inde yollara koyulan hastaları ve yakınlarını... Daha da acısı, kuyrukta sıra beklerken can veren yaşlıları gördüm, haber yaptım yıllarca... 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın deyişiyle hamam böcekleri sarmıştı hasteneleri. İlaçlama yapılıyordu elbet, ama o hamam böceklerinin sonu gelmiyordu. 

Hasta olmak bir dert, hastanede tedaviye gitmek bin dertti!

2002 yılında AK Parti'nin işbaşı yapmasıyla birlikte, Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'nin en büyük sorunu" olarak gördüğü hastanelerin bugünkü hale gelmesi için,  Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıkta dönüşüm" programını başlattı. 

Söze ne hacet!

Yaptıklarıyla "efsane" olan Recep Akdağ'ın yaptıkları ortada...

Türkiye'yi sağlıkta dünyada örnek bir ülke yaptı. Kişi başına 500 dolar harcayarak sağlık hizmeti verdi. 

Ambulans hizmeti...

Hamile biri için ambulans gönderilmezdi...

Köylere ambulans gitmezdi.. 

Peki ya şimdi?

2017'de "ambulans sorunu" yaşamıyor artık!

Türkiye'de "yeni dönem hastanecilik" başlatıldı farkında mısınız? Kişinin sağlığı için bilinçlendirme ve sağlıklı yaşam merkezleri kuruluyor. Aile hekimleri sayısı arttırılıyor. Hastaneler artık konforlu hizmet veriyor. Önce Yozgat, şimdi de Mersin'de Şehir Hastanesi açıldı. 

Mersin'de gördüğüm hastane, hasteneden çok 7 yıldızlı bir oteli andırıyor. 

Ne yok ki? 

Teknoloji en üst seviyede.

Özel odalar...

Refakatçi yatağı... Hastanenin içinde banyo, tuvalet... Tek kişilik odaların dışında, suit odalar.. Hatene kapısına giriyorsunuz aracınızı nereye bırakacağınızı düşünmüyorsunuz. Vale kapıdan aracınızı alıyor, kapalı otoparka bırakıyor sonra da anahtarınızı size teslim ediyor. 

Yoğun bakımda odalar birbirinden ayrılıyor. 

Özeti...

Recep Akdağ'ın başlattığı "yeni dönem hastanecilik"te, oda düzenine geçiliyor. Yoğun bakımda odalar birbirinden ayrılıyor. Yeni dönemde hem vatandaş rahat edecek hem de hastalar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tam da istediği şeyler yapılıyor.

Sedyelerde hastalar dolaştırılmıyor artık!

Bakan Akdağ, "sağlıkta dönümüşüm"ün ikinci fazının başlangıcını yaptı Mersin'de... 

Dedi ki:

- Bir hedefimiz daha var, bundan böyle vatandaşın cebine bakacağız. Artık hastanelerde kimse para vermeyecek. 80 milyon insanı sağlık sigortası altında topladık. Kimse para vermeyecek, sağlık sigortası fonundan ödemeler yapılacak. 

Bakan Akdağ, kamu hastenelerinin kaliteli hizmeti, özel sektöre örnek olduğu görüşünde:

- Kamuya ayak uyduruyorlar. 

Haksız mı?

Değil!

Recep Akdağ'ın haklı olduğu bir başka konu daha var. 

Sigara yasağı... 

İlk yıllardaki gibi değil, yasak kararı hiç alınmamış sanki. Recep Bey, bu konuda daha katı tedbirlerle halkın karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye'yi sigara içmenin zor olduğu bir ülke haline getirmek istiyor. Öyle ki Türkiye'de kapıların önünde bile sigara içmek zorlaştırılacak. Bakan Akdağ, sigara içenlerin keyfini kaçırmaya kararlı:

- 'Cezamı öder geçerim' dönemi bitecek... Yok öyle bir şey cezalar artacak. İkinci, üçüncü ihlallerde cezalar katlanarak gidecek. Ha ceza kâr etmiyorsa, kapatma getireceğiz.

Özet,  önümüzdeki dönemde sigara tiryakilerini ve tiryakilere kapılarını ardına kadar açan mekan sahiplerini zor günler bekliyor. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın bir de "Sigarasız şehir" hayali var.

"Bu şehirde sigara içilmez" tabelası asmak istiyor bir şehrin girişine. 

Olur mu?

Niye olmasın!

Gelin bunu hep birlikte başaralım.

Var mısınız?

"EVET" diyorsanız... 

"Yeşil dedektör" uygulamasını telefonunuza indirmekle başlayın!