BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.398,10
HABER /  GÜNCEL

Yemenli Karman Türk vatandaşı oldu

Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman, Türk vatandaşlığına geçti. Peki Ka

Abone ol

Tevekkül Karman, nüfus cüzdanını da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun elinden aldı. 

KARMAN AİLESİ ASLEN KARAMANLI'YMIŞ

Dışişleri Resmi Konutu’nda Karman’a yeni nüfus cüzdanın teslim eden Davutoğlu, Karman’ın ailesinin aslen Karamanlı olduğuna dikkati çekerek, “Anadolu’dan çıkan aileden bir ferdin böyle Ortadoğu’da özgürlük ve demokrasi meşalesine bir hanım olarak öncülük yapması bize gurur veriyor.” dedi. Karman da, “Bu yüce halkın, milletin bir ferdi olmamdan dolayı kıvanç duyuyorum. Bütün bu ilkeler için bu konuda uğraş vereceğim.” diye konuştu.

YEMEN'İN DEMİR KADINI

Tevekkül Karman, Arap Baharı'nın bir parçası olan '2011 Yemen Ayaklanması'nın uluslararası kamuoyuna dönük yüzü olmuş, bu yüzden de kendisine Yemenliler tarafından 'Demir Kadın' ve 'Devrimin Anası' unvanları verilmişti. 2011 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Ellen Johnson Sirleaf ve Leymah Gbowee ile birlikte alan Tevekkül Karman, Nobel Ödülü’nü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadını, ikinci Müslüman ve en genç kadın unvanlarına da elde etmişti.

KÖKENLERİNİ UNUTMADI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nobel ödüllü Karman’ı bugün Dışişleri Resmi Konutu’nda kabul etti. Burada yaptığı açıklamada Karman’a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Türk vatandaşlığı verme kararı aldıklarını belirten Davutoğlu, Karman’ın iki sebepten dolayı vatandaşlığı hak ettiğini vurguladı. Davutoğlu, “Birincisi; Yemen ve Türkiye arasındaki tarihi dostluğun sembolü olması, ikincisi de aile köklerinin Anadolu’dan Yemen’e gitmesi ve Karman soyadının Karaman’dan gelmesi. Bu kökenlerinizi hiç unutmamanız da bize mutluluk verdi.” dedi.

Davutoğlu, “Son ziyaretiniz de Karaman’a gitmiş olmanız da 'ata yurdunuzu ziyaret etmiş olmanız' anlamına geliyor. Anadolu’dan çıkan aileden bir ferdin böyle Ortadoğu’da özgürlük ve demokrasi meşalesine, bir hanım olarak öncülük yapması da bize gurur veriyor” şeklinde konuştu.

Karman’ın kabulde hazır bulunan eşi Muhammed El Nahmi’ye de teşekkür eden Davutoğlu, kendisinin de artık enişte olduğunu ifade etti. Davutoğlu, “Çocuklarınızın da Anadolu ile bağlarını koruyacağına inanıyoruz.” şeklinde kaydetti.

KARMAN: ONUR DUYUYORUM

Tevekkül Karman ise nüfus cüzdanını Davutoğlu’ndan aldıktan sonra yaptığı açıklamada “Çok mutluyum ve size çok teşekkür ediyorum. Bu yüce halkın, milletin bir ferdi olmamdan dolayı kıvanç duyuyorum. Bütün bu ilkeler için bu konuda uğraş vereceğim. İyi bir vatandaş olacağımı Türkiye’nin menfaatlerini bütün dünyada koruyacağımı taahhüt ediyorum.” şeklinde konuştu.