BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de tek adaylı cumhurbaşkanlığı seçimi

Yemen'de seçmenler, 33 yılın ardından Körfez İşbirliği Konseyi'nin barış planı çerçevesinde görevi bırakan Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yerini alacak liderlerini seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Abone ol

Yemen'de seçmenler, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yerini alacak liderlerini seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Seçimlerin tek adayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'de bir yıldır devam eden hükümet karşıtı gösterilerin ardından düzenleniyor.

Seçimler öncesinde ise şiddet olayları sürüyor. Ülkenin güneyinde seçim bürolarını hedef alan saldırılar düzenlendiği ve bir kişinin öldüğü haberleri geliyor.

Yemen’deki seçimler, Körfez Ülkeleri'nin arabuluculuğuyla varılan bir anlaşmanın ardından düzenleniyor. 33 yıldır görevde olan Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, yeniş bir cumhurbaşkanının seçilmesi ardından görevinden ayrılmayı kabul etti.

Salih, dün yaptığı açıklamada, barışçı bir geçiş dönemi için halktan Abdurabbu Mansur Hadi'ye oy vermelerini istedi.

Yemen yasaları, cumhurbaşkanlığı seçimi için bir asgarî katılım oranı belirlemiyor. Gözlemciler, seçimde tek bir oy kullanılsa bile bunun geçerli sonuç kabul edileceğini belirtiyorlar.

Muhabirler, halk için Yemen'deki seçimlerin, yeni bir cumhurbaşkanı seçmekten çok, Ali Abdullah Salih'in görevden ayrılmasını garantilemek açısından önemli olduğunu söylüyor.

Abdurabbu Mansur Hadi

Seçimin tek adayı Abdurabbu Mansur Hadi, Sovyet Rusyası etkisindeki Sosyalist Yemen Arap Cumhuriyeti (Güney Yemen) döneminde askerî eğitim aldı. Hadi yüksek eğitimini de Rusya'da tamamladı.

1986 yılında çıkan ilk kuzey-güney sürtüşmelerinde şu an Suriye'de sürgünde olan eski Yemen lideri Ali Nasır yanlısı bir politika izleyen Hadi, yenilen güney askerleri ile birlikte kuzeye yerleşti.

Yemen'in birleşmesinden yana olan Hadi, kuzey askerleri ile güney askerleri arasında 'Tek Yemen' propagandaları ile dikkat çekerken, 1994 yılında sonlanan iç savaştan sonra Yemen'in birleşmesindeki katkılarından dolayı Ali Abdullah Salih'in gözde komutanlarından oldu.

Hadi, güney askerlerini ikna ederek silahlarını teslim etmelerinde büyük rol oynadı.

1995 yılından beri cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan Hadi, ılımlı ve barış yanlısı kimliği ile Kasım ayında imzalanan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planının en önemli isimlerinden birisi olarak öne çıktı.

Bölge uzmanlarına göre muhalefetin ve Salih yanlısı devlet görevlilerinin üzerinde uzlaşma sağlayacağı tek aday olarak görülen Hadi, 2014 yılına kadar sürecek iki yıllık geçiş sürecini yönetecek.