BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de iktidar partisi Körfez ülkelerinin önerisini kabul etti

Yemen'de protestolara hemen son verilmesini amaçlayan plan, iktidarla muhalefet partileri arasında anlaşmaya varılmasından sonraki bir ay içerisinde Cumhurbaşkanı Salih'in istifa ederek yetkilerini yardımcısına bırakmasını öngörüyor.

Abone ol

Yemen'de iktidar partisi Körfez ülkelerinin krizi sona erdirmek için hazırladığı siyasi geçiş planını kabul ettiğini bildirdi.

Parti sözcüsü Tarık Şami, ''İktidar partisi, KİK (Körfez İşbirliği Konseyi) dışişleri bakanlarına planı tamamen kabul ettiğini iletti'' dedi.

Körfez ülkelerinin önceki gün sunduğu yeni plan, devlet başkanlığı seçimiyle sonuçlanacak 3 aylık bir geçiş süresi öngörüyor.

Protestolara hemen son verilmesini amaçlayan plan, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in planın imzalanmasından sonraki bir ay içinde istifa etmesi ve yetkilerini başkan yardımcısına bırakmasını öngörüyor.

Bunun karşılığında Salih kovuşturmaya uğramayacak.

Plana göre, muhalefetin öncülük ettiği bir birlik hükümeti Salih'in istifa etmesini takiben iki ay içinde devlet başkanlığı seçimini düzenleyecek.

Yedi muhalefet partisinden oluşan koalisyon planı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Fakat Salih karşıtı bazı aktivistler ve gençlik hareketleri planı reddediyorlar. Bu gruplar Cumhurbaşkanı Salih'in bir birlik hükümeti kurulmadan önce görevden ayrılması gerektiğini savunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Yemen'de hızlı ve barışçıl biçimde iktidarın devredilmesi çağrısında bulundu.