BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de gerilim yüksek

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ülkesine dönmesi ardından başkent Sana'da en az 17 muhalif gösterici öldürüldü.

Abone ol

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ülkesine dönmesi ardından başkent Sana'da en az 17 muhalif gösterici öldürüldü.

Görgü tanıkları kentin ana meydanındaki göstericilere, Salih'e bağlı güvenlik güçleri tarafından saldırıldığını söylüyor.

Salih, Haziran ayında cumhurbaşkanlığı sarayında uğradığı saldırıda yaralanmasından bu yana Suudi Arabistan'da tedavi görüyordu.

Görevden ayrılması talepleri ile karşı karşıya olan Salih'in üç ay aradan sonra ülkesine dönüşünün çatışmaları artırmasından endişe ediliyor.

Salih'in dönüşü, 33 yıllık iktidarı aleyhindeki protestoların yeniden şiddetlendiği bir döneme rastlıyor.

Dokuz aydır süren gösterilerde yüzlerce kişinin ölümüne ve ülke siyasetinin temel direğini oluşturan aşiretler, hatta ordu içindeki kamplaşmaya rağmen, Salih istifa çağrılarına direniyor.

Muhabirler Salih'in ülkesine dönüşünün iç savaş ihtimalini artırdığı kanısında.

Yemen Televizyonu, Salih'in başkent Sana'ya dn sabaha karşı özel bir uçakla döndüğünü duyurdu.

Ancak buna ilişkin yeni bir görüntü yayınlanmadı ve ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

Televizyonda Salih'in sadece eski görüntüleri gösterildi; kahramanlık marşları çalındı.

Başkentte kamp kuran muhaliflerle yönetime bağlı güvenlik kuvvetleri arasında çatışmalar son günlerde yeniden alevlendi.

Salih'in yandaşı kuvvetlerin karşısında, Mart ayında muhalefet safına geçen bir generale sadık birlikler var.

Cumhurbaşkanı Salih'in görevden ayrılması ya da yetkilerinden feragat etmesi ile bir reform süreci başlatılmasına yönelik girişimler ise şimdiye dek sonuç vermedi.

Hükümet Salı günü Batılı heyetlerle görüşmeler sonrasında ateşkes ilan edileceğini bildirmişti, ancak silahlar sadece bir kaç saatliğine sustu.