BIST 10.104
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.401,80
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu kazasında sıcak gelişme

Mieçhul subayın Cumhurbaşkanı Gül'e ulaştırdığı CD, helikopter kazasındaki sis perdesini aralayabileceği konuşuluyor.

Abone ol

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili sır perdesini aralayacak yeni bir adım atılıyor.

Kazayı soruşturan Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir kaza kırım ekibi oluşturacak. Oluşturulacak ekip, olay yerinden başlayarak koruma altına alınan helikopter enkazı üzerinde de inceleme yapacak.

Öte yandan Devlet Denetleme Kurulu raporu doğrultusunda ifadesi alınan kaza yerini aratmamakla suçlanan Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Lapant’ya konuyla ilgili sorular yöneltildi.

MALATYA SAVCILIĞI EL KOYDU

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Avukat Kemal Yavuz, soruşturmanın içeriğiyle ilgili ayrıntılar aktardı: "TC-HEK işaretli helikopterin düşürüldüğü noktada uçuş istikameti ve çarpma yönünün farklı olması sebebiyle bu çelişkiyi gidermek ve düşürülme şeklinin anlaşılması için mahallinde keşif istedik. Ayrıca son ortaya çıkan deliller ışığında ve daha önceki kaza kırım ekibinin hazırlamış olduğu raporun maddi mesnetten mahrum olması tüm dayanakların çürütülmüş olması sebebiyle hükümsüz kaldığını bu sebeple en az 14 kişiden oluşan içinde çeşitli uzmanların bulunduğu kaza kırım ekibinin yeniden oluşturulmasını talep ettik. Savcılık bu talebimizi yerinde buldu. Kaza kırım ekibi en az 14 kişiden oluşacak ve olay yerinden başlayarak enkaz üzerinde ve emanette bulunan cihazlar ve yakıt numuneleri üzerinde sil baştan yeniden rapor hazırlanacak."

TURUNCU RENKLİ TORNAVİDA

Kazadan sonra helikopterin cihaz hafızasının kaybolmasıyla ilgili tartışmaları alevlendiren o videonun içeriği belli oldu. Videoya göre gözlüklü bir asker, elindeki turuncu renkli tornavidayla enkaz üzerinden parçaları söküyor. Görüntüde, omzunda 3 yıldız taşıyan bir subay daha var.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Bana video geldi. Baktım ki birileri cesetlerle ilgileniyor, birileri vida söküyor" açıklamasının ardından dikkatler söz konusu görüntülere çevrilmişti. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin, olayı soruşturan Özel Yetkili Malatya Başsavcılığı'na gönderdiği 30 saniye süren videoyu Zaman muhabiri de izledi ve gördüklerini gazetesinde yazdı: 

İsimleri biliyor
BBP Genel Başkanı Mustafa kazanın peşini bırakmıyor. Destici, görüntülerdeki kişilerin kimliklerinin ve sıfatlarının savcılar tarafından öğrenildiğini, kendilerine de bilgi verildiğini, ancak soruşturmanın selameti açısından isimleri kamuoyu ile paylaşamadıklarını açıklamıştı.

YA YÜZBAŞI YA ALBAY

"Önce gökyüzünde bir helikopter gözüküyor. Kamera daha sonra enkaz bölgesine çevriliyor. Elinde tornavida tutan bir asker, Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter enkazının bir parçasının üzerinde gözüküyor. Turuncu renkli ve yıldız uçlu olduğu anlaşılan tornavidayla enkaz üzerinden bir parça söküyor. Bu sırada görüntüde omuzunda 3 yıldız taşıyan bir asker daha var. Fakat yanında çelenk olup olmadığı net değil. Yani ya yüzbaşı ya da albay rütbesinde. Görüntüleri kayda alan kişiyle birlikte toplam 3 askerin olay yerinde olduğu anlaşılıyor. Enkazdan cihaz söken ve gözlüklü olduğu görülen kişinin toplam görüntüsü ise sadece 2-3 saniye."

EN KRİTİK PARÇA KAYIP

Söz konusu cihazların, daha önce Zaman'ın gündeme getirdiği ve enkaz bölgesinden çalınan Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları olabileceği kaydediliyor. Söz konusu donanım, helikopterin uçuş bilgilerini muhafaza ediyor. Hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini, hızını kayıt altına alıyor.

Uzmanlar ise konuyla ilgili olarak, "Helikopter bir dış etkiyle düşürüldüyse, ilk ortadan kaldırılacak cihazlar bunlardır" görüşünde birleşiyor. DDK'nın kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler, rapora şöyle yansımıştı: "Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00'ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri'ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptıkları görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında cumhuriyet savcılığınca soruşturma yapılması önerilmektedir."

'İSMAİL GÜNEŞ'İN ÇENESİNİN NASIL KIRILDIĞINI BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEYECEK'

Bu gelişmeyle birlikte Cihan Haber Ajansı'nın ortaya çıkardığı 112 ile 27 dakika telefon görüşmesi yapan İsmail Güneş'in çenesinin nasıl kırıldığına ilişkin de özel yetkili savcılık harekete geçti. Savcılığın özel talimatıyla gazeteci Güneş'in çenesinin nasıl kırıldığı bilirkişi heyeti tarafından incelenecek. İsmail Güneş'in bacağındaki iki kemiği, kaburgasının 4 yerden kırık olduğu halde, helikopterin koltuğunu kızak yaparak enkaz bölgesinden 500 metre aşağıya nasıl kaydığı da inceleme kapsamına alınacak.


GENERAL ENKAZ SORULARINA NE YAPIT VERDİ? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]


BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü helikopter kazasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) hazırladığı raporda “kaza yerini aratmamakla” suçlanan ve bu rapor doğrultusundaki soruşturmada ifadesi alınan Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta’ya ilginç sorular yöneltildiği öğrenildi.

Milliyet'in haberine göre Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, Lapanta ve yüksek rütbeli iki komutan hakkında başlattığı soruşturmada, haziran ayında Lapanta’nın ifadesini aldı. Lapanta’ya, “Ergenekon’a üye misiniz? TSK’da kurulan Atakurtlar adlı yapılanma sabotaj yapmış olabilir mi? JİTEM’de görev yaptınız mı?” diye soruldu.

Kahramanmaraş’taki çalışmalara kendi inisiyatifiyle Adana’dan gittiğini, yasal olarak arama faaliyetinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sorumlu olmasına rağmen çalışmalara katıldığını söyleyen Tuğgeneral Ali Lapant’ya yöneltilen bazı sorular ve yanıtları şöyle:

İhmal ve özensizlik iddiası

-  “Aynı gün, saat 22.00 sıralarında aranacak alanın iyice daraltılıp, yeni haritanın gönderildiği ancak bu alanlarda arama yapılmadığı” iddiası soruldu.

Lapanta “Haritaların arz edilip edilmediğini hatırlamıyorum. Bunun ilgili idari soruşturma da yok” yanıtını verdi.

-  DDK’nın, “25 Mart 2009’da, saat 24.00 sıralarında aranacak alanın 1 kilometreye indirildiği, kendi başkanlığındaki toplantıda da enkazın bölgede olduğu tespiti yapıldığı” iddiası soruldu.

Lapanta “Böyle bir tespit bize intikal ettirilmedi. Özel Kuvvetler, hava açtığında yarım saat içinde enkazı bulma taahhüdünde bulundu. Ancak hava o gün hiç açmadı” dedi.

-  DDK’nın, enkazın bulunduğu yerin hiç aranmadığı, kritik bölgelerin bir kez arandığı, neticede enkazı kendiliklerinden aramaya çıkan köylülerin bulunduğu, Lapanta ve diğer komutanların gerekli dikkat ve titizliği göstermediği yönündeki tespitleri hatırlatıldı.

Lapanta “Enkazın Karayakup’ta bulurduğuna yönelik tespit bize hiç intikal ettirilmemiştir. Bu tespit yapılırken, hava şartları ve arazi koşulları da nazara alınmamıştır. Bu alan düz bir alan değildir. Hava şartlarına rağmen asker sevk edilmiştir” karşılığını verdi.

Köylüleri niye engelledin?

-  BBP’lilerin ve köylülerin Sisne-Karayakup bölgesine gitmelerine izin vermediği iddiaları hatırlatıldı.

Lapanta “Çok sayıda kişi rastgele ve kontrolsüz bir şekilde araziye girme çabasındaydı. Donma ve kaybolma tehlikesi geçirildiği ihbarları gelince, İçişleri Bakanı’nın bulunduğu ortamda, parti yetkililerine araziye kontrolsüz çıkılması halinde daha fazla sıkıntı yaşayacağımızı söyledim. Engelleme olmadı” dedi.

Neden boşuna arattın?

-  Kahramanmaraş Alay Komutanı Yardımcısı Hamza Tiryaki’nin “Olay günü saat 23.00 sıralarında helikopterin yeri konusunda görüş birliğine vardık” sözleri anımsatılarak, “Buna rağmen tüm kuvvetleri kaza yeri ile ilgisi olmayan bölgeye yönlendirdiği, buraları defalarca arattığı” iddiası soruldu.

Lapanta “Böyle bir görüş birliği kesinlikle yoktur. Belirtilen bölgelerdeki aramalar birlik komutanının inisiyatifindedir. Doğa şartlarına karşı gelmenin en gözel örneği de kazanın kendisidir. Karayakup bölgesini hiç boş bırakmadan, arama yaptık” karşılığını verdi.

-  DDK’nın, arama yapıldığı yönünde kayıtların tutulduğu defterde silinti-kazıntı tespit ettiği anımsatıldı.

Lapanta “Defterin sorumluluğu il-ilçe jandarma komutanlığındadır. Aranmadığı halde aranmış gibi kayıt tutulması talimatım yoktur. Tüm ihbarları değerlendirmeye çalıştık. Hatta istihareye yatıp helikopteri rüyamda gördüm diyenlerin belirttiği yerleri de, parti yetkililerinin ve bazı siyasilerin ısrarlı talepleri üzerine belirtilen yerleri de arattım” dedi.

-  Lapanta’ya “Askerlere zirvede değil, dağlık bölgelerin tabanında arama yaptırıldığının bildirilmesi üzerine Başbakan Erdoğan’ın kendisini arayıp görüşünü sorduğu ve ‘Ben bu dağa askerimi gönderemem, çığ tehlikesi var’ dediği, bölgeyi karış karış bilenleri de engellediği, fakat bu bölgede enkazın bulunduğu” iddiaları soruldu:

Lapanta “Başbakan’a böyle bir şey söylemedim. Brifingte çığ tehlikesini anlattım. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de Başbakan’a doğa şartlarında helikopterin bulunmasının çok zor olduğunu söyledi” yanıtını verdi.

Kaybolan cihaz sorusu

Lapanta, helikopterdeki cihazların çalınması ve enkaz kaldırılırken bir kısım delillerin yok olmasına sebebiyet verdiği iddiasına karşı da şunları söyledi:

“Parçaların kaybolduğunu DDK raporundan öğrendim. Benim merak ettiğim, kaza kırım ekibi, kaybolmadan önce cihazların fotoğraflarını çektiği halde, niye bunları muhafaza altına almıyor. Asıl bu araştırılmalıdır. Cihazların ne işe yaradığını da bilmiyorum. Enkaz konrusunda da bir emir vermem imkansız.”?