BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,78
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de 'elitlerin savaşı' büyüyor

Çatışmaların tırmandığı Yemen'de muhalif aşiret üyeleri başkent Sana'ya ilerliyor. BBC'nin Orta doğu uzmanı Sebastian Usher'a göre, yaşanan artık kitlesel bir ayaklanma değil, elitlerin savaşı.

Abone ol

BBC uzmanı, ülkede yaşananı elitlerin savaşı olarak tanımlıyor

Yemen'de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle aşiretler arasındaki çatışmalar tırmanırken, binlerce silahlı kişinin başkent Sana'ya doğru ilerlediği bildiriliyor.

Muhalif Haşed aşiretine bağlı yüz dolayında silahlı kişinin Sana'ya ulaşmayı başardığı ve başkentin kuzey mahallelerinde, güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği de ülkeden gelen haberler arasında.

BBC'nin Orta doğu uzmanı Sebastian Usher, Cumhurbaşkanı Salih'e bağlı güvenlik güçleriyle ülkenin en güçlü aşireti arasında yaşanan çatışmayı "elitlerin savaşı" olarak tanımlıyor.

Usher, "Ülkede eskiden yaşanan ise, Cumhurbaşkanı Salih'in ülkeyi yoksullaştırdığı için iktidarı bırakmasını isteyen, kitlesel, barışçıl bir protesto hareketiydi" diyor.

'Salih bölünmüşlüğü destekledi'

Ülkede güvenlik güçleriyle aşiret mensupları arasında ilan edilen kısa süreli ateşkesin iki gün önce sona ermesinden bu yana yaşanan çatışmalarda onlarca kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Çatışmaların her geçen gün şiddetlendiğine dikkat çeken Usher, çok sayıda hat üzerinden bölünmüş olan Yemen'de ayaklanmaların nasıl sonuçlanacağını tahmin etmenin zor olduğunu da ekliyor.

Kuzey ve güney bölgeleri arasında gerilimlerin yaşandığı Yemen'de, el Kaide'nin güçlü bir varlığa sahip olduğu endişeleri de öne çıkıyor.

Ancak Usher, Salih'in bu endişeleri kullandığını ve "kendisine karşı kitlesel bir ayaklanmanın ortaya çıkmaması için ülkenin bu hatlar üzerinden çatlamasına izin verdiğini" anlatıyor.

33 yıldır iktidarda bulunan Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, aylardır süren protestolara rağmen görevini bırakmaya yanaşmıyor.