BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Yazılı hakaret boşanma nedeni

Yargıtay, eşin kocasına yazılı olarak ''ağır hakarette bulunmasının'' evlilik birliğini temelden sarstığına hükmetti.

Abone ol

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kayseri'de yaşayan Hakkı Y., eşiyle arasında şiddetli geçimsizlik olduğunu iddia ederek, Kayseri 1. Aile Mahkemesinde boşanma davası açtı.

Dava dilekçesinde, eşlerin 16 yıllık evliliklerinin ilk yıllarından itibaren tartışmalar yaşadıkları belirtildi. Davacı kocanın, ''eşinin aşağılama ve hakaretlerine maruz kaldığı'' öne sürülen dilekçede, davalı eşin kocasını ''toplum içinde küçük düşürdüğü, yatak sırlarını üçüncü kişilere anlattığı'' iddia edildi. Dilekçede, davalı eşin kocası için el yazısıyla yazdığı notlarda da ''Sen kendin gibi karaktersiz, nankör birini bul'' şeklinde hakaretler ettiği ve günlüğünde de benzer ifadeler bulunduğu anlatıldı. Davalı eş ise cevap dilekçesinde kocasının, ''başka kadınların kendisiyle birlikte olmak istediğini söylediğini, komşu kızının istemesi üzerine onunla yattığını, daha sonra da şaka yaptığını anlattığını'' savundu. Bu tartışmadan sonra kocasıyla yatağını ayırdığını anlatan davalı eş, konuşmak istediği bir gün, kocasının başında sürahi parçaladığını öne sürdü.

GÜNLÜKTEKİ YAZILAR
Konuşamadıkları için günlük tutmaya başladığını ifade eden davalı eş, söz konusu yazılı notların içeriğinin doğru olduğunu kabul etti, ancak günlüğün sadece aleyhine olan bölümlerinin mahkemeye sunulduğunu belirtti. Ailevi sırları başkalarına anlattığı iddialarının doğru olmadığını, dava konusu yazıları da dava tarihinden 2 yıl önce yazdığını anlatan eş, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Yerel mahkeme, davacı kocanın, eşinin ''kusurlu'' olduğunu gösteren davranışlarda bulunduğunu ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı kocanın temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yazıların kocaya ağır hakaret niteliğinde olduğu, ortak yaşam ve evlilik birlikteliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle Kayseri 1. Aile Mahkemesinin kararını bozdu. Yerel mahkemenin, ilk kararında direnmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin gerekçesinin yerinde olduğuna işaret ederek, yerel mahkemenin kararını oy çokluğu ile bozdu.