BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  POLİTİKA  /  BBP

Yazıcıoğlu kazasında bir skandal daha

Helikopter kazasıyla ilgili soruşturma derinleşirken, çarpıcı bulgular gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Abone ol

Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasında kayıp olan uçuş bilgilerini gösteren cihazların Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde kaza kırım ekibiyle birlikte incelendiği ortaya çıktı. Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici, bu durumu skandal olarak değerlendirdi.

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasıyla ilgili Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı soruşturmasını derinleştiriyor.

6 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopterin ilk incelemesi Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde görevli kaza kırım ekibi tarafından yapıldı. Kırım ekibinin yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı 14 Aralık 2009 tarihli raporuna Büyük Birlik Partisi itiraz etti. O dönem Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma çerçevesinde BBP'nin itirazı haklı görülüp, helikopterde olan cihazların Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nde savcılık kanalıyla incelenmesi istendi.

'CİHAZLAR İŞE YARAMAZ' DENİLDİ

ODTÜ'nün 6 Eylül 2010 tarihinde hazırladığı rapora ulaşıldı. Söz konusu raporda helikopterden sökülen 'ARGUS 5000 CE' ve 'SKY MAP 3 C' cihazlarında inceleme yapıldığı belirtiliyor. Fakat yapılan incelemede bu cihazların ne işe yaradığı belirtilmiyor. Tam aksine cihazların ne işe yaramadığı belirtiliyor. ODTÜ'de yapılan bilirkişi incelemesinde adı geçen cihazlar ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: 'ARGUS 5000CE' 'Bu cihaz, bir navigasyon gösterme birimidir. Kaza sonrası yer belirleme konusu ile ilgisi yoktur ve bu amaçla kullanılamaz.' 'SKY MAP3 C' cihazı için ise, 'Databese kartı. Kaza sonrası yer belirleme konusu ile ilgisi yoktur ve bu amaçla kullanılamaz.'

DDK CİHAZLAR İÇİN NE DİYOR?

ODTÜ'de yapılan inceleme sonrasında yazılan raporda cihazların ne işe yaradığı sümen altı edilirken, kazayı inceleyen Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) cihazların hayati önem taşıdığına vurgu yapıyor. DDK'nın kayıp cihazlar ile ilgili tespiti şöyle: 'Kaza mahallinde bulunamayan 'ARGUS 5000CE' cihazının NVM hafızasının olduğu ve son 10 saatlik uçuşa ait pozisyon ve irtifa bilgisi elde edilebileceği dolayısıyla elde edilen pozisyon bilgilerinden son 10 saatlik uçuşuna ait uçuş rotası, iki nokta arasındaki uçuş süresi ve helikopterin muhtemel süratinin tespit edilebilir. (...) Kaza mahallinde bulunamayan 'SKYMAP IIIC' cihazının NVM hafızasının olduğu, uçuş pozisyon bilgileri, uçuş başlangıç, uçuş bitiş saati, uçuş tarihi, toplam uçuş süresi ve toplam çalışma süresi bilgilerinin elde edilebileceği, dolayısıyla elde edilen pozisyon bilgilerinden uçuş rotası, son uçuşa ait uçuş süresi ve helikopterin muhtemel süratinin tespit edilebileceği değerlendirilmiştir.'