BIST 10.162
DOLAR 32,30
EURO 35,01
ALTIN 2.453,61
HABER /  DÜNYA

Yaz aylarında artan estetik türleri

Yaz mevsiminin gelmesi ve güneşin yüzünü göstermesi ile beraber insanlar ruhsal açıdan daha mutlu hissetmeye başlarken, kış aylarının getirm...

Abone ol

Yaz mevsiminin gelmesi ve güneşin yüzünü göstermesi ile beraber insanlar ruhsal açıdan daha mutlu hissetmeye başlarken, kış aylarının getirmiş olduğu hareketsizlik ve alınan kilolar bayanların korkulu rüyası haline geliyor.
Medical Park Samsun Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Turhan, bayanların ne tür estetik şikayetlerle başvurdukları hakkında bilgi verdi. Opr. Dr. Ayhan Turhan, yağ aldırma (liposakşın) konusunda bir talep artışı olduğunu, bununla beraber botoks ve dolgu uygulamaları, meme estetiği ve karın alt kısımlarındaki sarkmalar için başvuran hasta sayısında da artış bulunduğunu söyledi.
Yağ aldırma ile ilgili bilgi veren Dr. Turhan, liposakşının bir kilo verme ameliyatı olmadığını, bölgesel fazlalıkların düzeltilmesinde uygulanan bir cerrahi prosedür olduğunu ve daha çok bölgesel incelme olarak bilinen bu konuda en etkili yöntem olduğunu belirtti. Opr. Dr. Ayhan Turhan, spor yaparak bölgesel incelmenin sadece spor ile kısmen sağlanabildiğini, aslında bölgesel yağ yakmanın mümkün olmadığını, çünkü bölgesel yağ birikimi genetiksel ve cinsiyete bağlı dağılım göstermekle beraber spor yapılan bölgeden yağ dokusunu erimesinin mümkün olmadığını, bu işin metabolizma tarafından her insanın bünyesinin yapısına göre belli sıra ile olduğunu, erkeklerde karın bölgesinin, kadınlarda basen ve bacak bölgesinin yağlarının en son yakıldığını belirtti.
Dr. Turhan, “Kısaca özetleyecek olursam, erkeklerde karın bölgesi kadınlarda basen ve bacak bölgesi kişinin yapısına göre farklılık göstermekle beraber total olarak zayıfladıktan sonra incelme göstermeye başlamaktadır. Yani ideal kilosunda olduğunu düşünen veya sadece bölgesel bir alanda fazlalıktan şikayet eden kişiler için en ideal vücut şekillendirme yöntemi liposakşındır” dedi.
Liposakşın ile ilgili kadınların korktuğu konular olduğunu vurgulayan Dr. Ayhan Turhan, “Yağ embolisi denilen bir durum var ve herkes bunu biliyor. Bu durum, özellikle liposakşın açısından uygun olmayan kan pıhtılaşma bozuklukları, doğum kontrol hapı kullanan bayanlar, derin ve trombozu (bacakta kanın pıhtılaşması) denilen hastalığa sahip veya aile hikayesi olanlar ile çok miktarda yağ çekilmesi sonrası görülebilecek bir durum. Bu durumlarda liposakşın önermiyorum. Fakat estetik bir işlem sırasında hastaya bir şey olması durumunda bu tür olayların medyada haber özelliği taşıması nedeniyle insanlar tarafından biliniyor ve korkuluyor. Trafik kazasında ölebilirsin ama her gün trafiğe çıkıyoruz. Liposakşın işlemini kurallarına göre yapıldığında trafikte başımıza bir şey gelme ihtimalinden çok daha düşük olduğunu ama kimsenin ‘trafikte benim başıma bir şey gelmez’ diyemeyeceği gibi cerrahi bir prosedürde düşükte olsa ‘olmaz’ diyemez” diye konuştu.
Yağ aldırma dışında yaz aylarında artan uygulamalardan bahseden Dr. Turhan, “Meme estetiği ve karın estetiğinde artış oluyor, özelikle yaz aylarında deniz sezonunun açılması ile mayo giyen erkekler olsun kadınlar olsun vücutlarında hoşlarına gitmeyen bölgelerden kurtulmak istiyorlar. Erkeklerde özellikle son dönemlerde karın bölgesi yağlarından ve jinekomasti denen erkek de meme büyümesine neden olan durumlardan dolayı özellikle liposakşın talebinde artış gözleniyor. Kadınlarda ise özellikle küçük göğüslerden muztarip olan bayanların meme protezi uygulamalarına, doğum yapmış ve emzirme dönemi bitmiş annelerin ise karın alt kısımdaki sarkmalardan ve çatlaklardan kurtulmak için karın germe operasyonlarına ilgi gösteriyorlar. Yine emzirme sonrası süt çekilmesi ile sarkan göğüslerin toparlanması için meme toparlama ve protez ameliyatlarına talep artıyor” şeklinde konuştu.
Yaz aylarında cerrahiden korkan hastaların özellikle yüzdeki kırışıklıklardan kurtulmak amaçlı botoks ve dolgu uygulamalarına yöneldiğini söyleyen Opr. Dr. Turhan, bu tür uygulamaların basit prosedürler olması nedeniyle sürekli artan bir talebin olduğunu kaydetti.
Medical Park Samsun Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Turhan, yapılan estetik prosedürlerin hemen hepsinin aslında vücut sağlığından daha çok kişilerin psikolojisi üzerine etkili uygulamalar olduğunu ve bu taleplerle plastik cerrahiye başvuran hastaların vücut algı bozukluğu denilen bir probleminin olup olmadığı açısından hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, yoksa yapılan işlemler sonrası ne hasta ne de hekimin mutlu olamayacağını söyledi.
(İHA)