BIST 10.234
DOLAR 32,21
EURO 35,13
ALTIN 2.476,15
HABER /  GÜNCEL

Yayın yasağına itiraz

Taraf Gazetesi, yayın yasağına itiraz başvurusunda bulundu, ''Askeri mahkemenin yetkisi yoktur'' dedi

Abone ol

Taraf Gazetesi'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir belgeye ilişkin Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın, yayın yasağı getirmesine Taraf Gazetesi avukatları tarafından itiraz edildi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan itiraz dilekçesinde söz konusu yayının basın özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Taraf Gazetesi avukatlarından Ergin Cinmen İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir itiraz dilekçesi vererek, "Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin verdiği kararın hukuka uygun olduğunu söyleyebilmek hem esas hem de görev açısından uygun değildir" denildi.

ASKERİ MAHKEME YETKİLİ DEĞİL

Dilekçede, "Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın ve Mahkemesi'nin görevi dahilinde bir husus söz konusu değildir" denildi.
Avukat Ergin Cinmen, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği dilekçenin ardından basın mensuplarının soruları üzerine, "Askeri Mahkeme'nin bu konuda yayın yasağı koyma yetkisi yoktur. Bu konuda itirazda bulunarak yasağın kaldırılmasını talep ettik" dedi.

ANDIÇLARA FIRSAT YARATMAMAK İÇİN ÖZGÜRLÜK!

Dilekçe'de şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu belge kamuoyunda Ergenekon soruşturması olarak anılan soruşturma çerçevesinde bir arama esnasında bulunmuş ve bu husus ilgili haberde yer almaktadır. Belgenin tarihi Nisan 2009'dur. Bu anlamda politik olarak vahim bir durum yaşanmaktadır. 3 yıla yakın bir zamandır darbe girişimleri, derin devlet ve devlet içinde örgütlenmiş bazı odakların faaliyetleri yargı süzgecinden geçerken; Genelkurmay ile ilgili bir şekilde habere konu olan bu belgenin tanzim tarihi 2 ay önceye tekabül ediyorsa, bu habere konu olan olay toplumun gündeminde olmalıdır. Toplumun bu belge içinde yer alan konulardan haberdar olması, bu konunun konuşulması Türkiye'nin yarınını da ilgilendirmektedir. Bu belgeyi tanzim eden kişi veya güçlerin sosyal ve siyasal güç ve etkinlikleri bellidir. Geçmiş zamanlarda yaşanılan "Andıç" adıyla anılan suç ilişkilerinin yarattığı toplumsal ve hukuksal tahribatın üzerinden fazla zaman geçmemiştir. Söz konusu belge yargıya taşındığından bu belgeyi tanzim edenkişiler ortaya çıkartıldığından belki de bundan böyle başkaca andıçlar planlanamayacak, yaşama konamayacaktır. Bu anlamda söz konusu olaya konu olan haberin detayları ile kamuoyunda tartışılması gerekmektedir."