BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Yaşlılarda madde bağımlılığı artıyor!

Federal Alman Hükümeti’nin yayımladığı raporda yalnızlığı yaşlıları madde bağımlılığına ittiği ortaya çıktı.

Abone ol

Federal Hükümet'in yayınladığı raporda, yaşlıları madde bağımlılığına iten başlıca neden ‘bedenin yaşlanması' olduğu belirtildi.

MADDE BAĞIMLILIĞININ BAŞLICA NEDENİ YAŞLILIK

Yaşlıların alkol içmekten daha fazla utanç duyduğu, madde bağımlılığını, suçluluk ve başarısızlık duygusuyla bütünleştirdikleri ifade edildi. Rapora göre yaşlıları madde bağımlılığına iten başlıca neden ‘bedenin yaşlanması'. Almanların yaşlandıkça yakınlarını kaybettikleri, kendilerini yalnız hissettikleri, korkuya kapılıp depresyona girdikleri ifade edildi. Psikolog Arnulf Vosshagen, Deutsche Welle’ye görüşlerini anlatırken toplumun yaşlılara az ilgi göstermesinin de onları madde bağımlılığına iten nedenler arasında olduğunu söyledi. Alman psikolog, kişilerin yaşlanınca yıllarca yaptıkları, ürettiklerinin artık kimseyi ilgilendirmediğini vurgularken, “Üzerinizdeki ilgi azalıyor, ilginç olmaktan çıkıyorsunuz. Toplumda daha az kabul görüyorsunuz. Bu değişiklikler ile baş edebilmek, başarılması güç bir görev” diye konuştu.

YAŞLILARIN YÜZDE 8'İ ALKOL BAĞIMLISI

Almanya'da bakım evlerinde kalan yaşlıların yüzde 7’sinin ilaç, yüzde 8’inin de alkol bağımlısı olduğu belirtilirken, Federal Hükümet'in raporunda bu durumlarda yaşlıların hap ve alkole sarıldığı kaydedildi. Kesin rakamların yer almadığı raporda Almanya'da bakım evlerinde kalan yaşlıların ortalama yüzde 7’sinin ilaç bağımlısı, yüzde 8’inin de alkol bağımlısı olduğu sanılıyor. Yaşlıların büyük bir evde yemeklerini birlikte yaptıkları ortak yaşam tarzında ya da kendi evinde yaşaması durumunda madde bağımlılığına daha az rastlanıldığı belirtildi.

Rapora göre ileri yaşlarda alkol tüketimi gençlere oranla daha az. Ancak demografik değişim nedeniyle alkolün yol açtığı hastalıklara yakalananların sayısı artış kaydedecek. Yapılan değerlendirmelerde 20 yıl sonra 80 yaşın üzeri Almanların oranı yüzde 30'u bulurken, yaşlıların alkol tüketimi de artacak.