BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.487,86
HABER /  GÜNCEL

NATO Afganistan'da strateji değiştirdi

NATO, Afgan askerlerinin Nato kuvvetlerine karşı gerçekleştirdiği saldırılar yüzünden Afganistan stratejisini değiştirdiğini açıkladı. Bundan böyle NATO askerleri sadece büyük operasyonlarda Afgan güvenlik güçlerine eşlik edecek.

Abone ol

NATO, Afganistan stratejisini değiştirdiğini açıkladı. Bundan böyle NATO askerleri sadece büyük operasyonlarda Afgan güvenlik güçlerine eşlik edecek.

NATO askerleri yüksek rütbeli generallerin özel onayı olmadan devriye gezen Afgan asker ve polisine eşlik edemeyecek.

Afgan güvenlik güçleri ve uluslararası birliklerin teorik olarak Taliban'a karşı yanyana savaş vermesi gerekiyor. Ancak bir süredir Afgan polisi ve askerleri tarafından NATO askerlerine yönelik saldırıların sayısı arttı.

Bu saldırılar NATO'yu Afganistan stratejisini gözden geçirmeye itti. Daha önce NATO, ülkedeki güvenliği Afgan kuvvetlerinin sağlamasını hedefliyor, bunun için de Afgan polis ve askerlerini eğitmek istiyordu. Şimdiye kadar NATO askerleri ile Afgan güçleri birlikte devriye geziyordu.

Bundan böyle çok büyük operasyonlar dışında yabancı güçlerle Afganlar birlikte çalışmayacak.

Pratikte Amerikan askerleri zaten üslerini terk etmiyor, Afganların yalnız devriye gezmesine izin veriyordu.

Ancak Afganların NATO güçlerine yönelik saldırıları, iki kuvvetin birbirinden ayrılmasını zorunlu hale getirdi.

Bu NATO'nun saldırılara karşı gösterdiği en sert tepki oldu.

Bu yıl Afganistan'da hayatını kaybeden İngiliz askerlerinin beşte biri, Taliban tarafından değil, Afgan güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

NATO generalleri Afgan yetkililerin bu saldırılara bir son vermek için yeterli çabayı göstermediklerini düşünüyor.

BBC Kabil muhabiri Quentin Sommerville, Afgan Savunma Bakanlığı'nın henüz NATO'nun bu strateji değişikliğinden haberdar edilmediğini söyledi.