BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yaşlılar robotlara emanet

Teknolojik gelişmeler aile içine uzandı. Japon bilim adamları yaşlılara bakması için robotları devreye sokacak.

Abone ol Japonya Chiba Üniversitesi'nden Prof. Dr. Toshiyo Tamura, ortalama insan ömrünün artmasıyla gelecekte yaşlıların yardımında kullanılacak robotların büyük önem kazanacağını söyledi.

Chiba Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toshiyo Tamura, seminer için geldiği Akdeniz Üniversitesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Tıp ve diğer alanlardaki bilimsel gelişmelerle gelecekte insan ömrünün daha da uzayacağını ifade eden Toshiyo Tamura, yaşlı, hasta ve engellilere yaşamlarında yardımcı olması için üretilen ''Assistive (yardımcı) robot''lara daha fazla ihtiyaç olacağını kaydetti.

Ortalama insan ömrünün uzamasıyla gelecekte yaşlılar için üretilen 'yardımcı robotlar'ın çok önem kazanacağını dile getiren Toshiyo Tamura, şöyle konuştu:

''Bu önem, Avrupa ülkelerinde daha fazla olacak. Çünkü, Japonya ve Türkiye gibi, aile bağları güçlü, geleneksel kültürlerini bir ölçüde koruyan toplumlarda, yaşlılara destek daha fazla oluyor. Ancak Avrupa ülkeleri gibi, bireyler arası ilişkilerin daha mekanik hale geldiği toplumlarda, nüfusun önemli bir kısmını oluşturacak yaşlı nüfusun yaşam kalitesinin yükseltilmesi için robotlar büyük önem kazanacak.''

Japonya'da milli bir proje olarak 7-8 farklı yardımcı robot projesi üzerinde çalışıldığını anlatan Toshiyo Tamura, yardımcı robotların en hassas noktasının ise güvenlik ve etik olduğunu söyledi.

JAPONYA'DA ROBOT AT VE ROBOT KÖPEKLER YAYGIN

Japonya'da değişik firmaların ürettiği bazı yardımcı robotların satışa sunulduğunu ifade eden Toshiyo Tamura, bunlardan robot atların ve robot köpeklerin yaygın olduğunu belirtti.

Robot atların Japonya'da 300 ile 3 bin dolar arasında fiyatlarla satışa sunulduğunu ifade eden Toshiyo Tamura, robot atların evin bir odasına kurulabileceğini, duvara yerleştirilecek simülasyon cihazıyla da kişilerin gerçekten ata biniyormuş hissine sahip olacaklarını bildirdi.