BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sağlığın 20 şartı bu yiyeceklerde

Bilim adamları sıraladı. Sağlıklı yaşam için şu 20 yiyeceğe dikkat!

Abone ol

İNTERNETHABER

Leeds Üniversitesi’nde işlevsel yiyecekler bölümünde görev yapan Profesör Gary Williamson’un belirlediği 20 yiyecek ve içecek türünü günlük yaşamın vazgeçilmezleri olarak değerlendirmek gerekiyor.

Kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi çağın hastalıkları için önleyici kimyasallar ve antioksidanlar içeren gıdalar aslında en sık rastladığımız yiyeceklerden oluşuyor. Brokoli, ıspanak, yeşil ya da siyah çay, kahve ve çikolata bunların başında geliyor.

İşte uzun ve sağlıklı bir yaşam için 20 işlevsel gıda:

Elma, böğürtlen, siyah çay, çay üzümü, brokoli, çavdar ekmeği, vişne, kiraz, kahve, yaban mersini, siyah çikolata, yeşil çay, portakal, şeftali, erik, ahududu, kara üzüm, soğan, ıspanak ve çilek.

Profesör Williamson’ın listesindeki gıdaların en dikkat çekici yanı lif, vitamin ve polipenol bakımından zengin olmaları. Bu listedeki gıdaların farklı farklı zamanlarda tüketimi yapılarındaki kimyasalların yararlarını o kadar arttırıyor.

Özellikle bu yiyeceklerin seçilme nedeni yapılarındaki polipenollerin fazlalığı. Polipenoller hem bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırırken hem de kalp hastalıkları ve yaşlanmadan kaynaklı rahatsızlıkların riskini minimuma indiriyor.