BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,08
ALTIN 2.469,39
HABER /  GÜNCEL

Yaşar Kemalden taziye ziyareti

Yaşar Kemal, Hrant Dink'in genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesine taziye ziyaretinde bulundu.

Abone ol

Ziyaretin ardından gazete çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Yaşar Kemal, kendisi 4 yaşındayken babasının da bir camide öldürüldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu yüzden çok yakınım birisini kaybetmiş kadar büyük bir üzüntü duyuyorum. Onun için bu ölümlere dayanamıyorum. Ölümlerin, savaşın çok aleyhindeyim. Öldürene de, öldürtene de göz yuman insan değildir. İnsanlık bunu bu şekilde düşünseydi şimdiye kadar ölümler ortadan kalkardı."

Hrant Dink'in yalnızca bir Ermeni olarak tanımlanmasına karşı çıkan Kemal, onun "insan" kimliğinin unutulmaması gerektiği ifade etti.

Dink'in, kötü insanların da iyi olabileceğine inandığını belirten Kemal, ayrıca "müthiş bir Anadolu sevdalısı" olduğunu belirtti.

Yaşar Kemal, "zanlının 17 yaşında olduğunun" hatırlatılması üzerine, "Bu, Türkiye'de geniş bir kitledir. Dünyanın hiçbir memleketinde Türkiye'deki kadar ırkçılık kalmadı" diye konuştu.

"Kürt yazarı" şeklinde tanımlamasına karşı çıkan Yaşar Kemal, şöyle devam etti:

"Ben hayatımda 'Kürt yazarıyım' demedim. Türk yazarıysam Türk, Kürt yazarıysam Kürt yazarıyım ne olmuş yani. Bazıları bunu utanmadan yazıyor. Ben hiç Kürtçe yazmadım. Mevlana'ya da 'bir Türk şairidir' de bakalım. Mevlana, Farsça yazmıştır. Fars Edebiyatı'nın başında gelir. Mevlana ne kadar Türk ise ben de o kadar Kürt'üm. Adamlar herkesi öldürmeye fırsat arıyorlar buna dikkat edin."

"Kendiniz için bir endişe duyuyor musunuz?" sorusu üzerine Yaşar Kemal, "Benim umurumda değil. Ben, yaşayacağımı yaşadım, hodri meydan" yanıtını verdi.