BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.441,69
HABER /  GÜNCEL

Yasa dışı dinleme de dava başladı

Adana’da hakim ve savcıların yasa dışı dinlendiği iddialarıyla açılan dava başladı. <br/>Yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili tutuklanıp 5 ...

Abone ol

Adana’da hakim ve savcıların yasa dışı dinlendiği iddialarıyla açılan dava başladı.
Yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili tutuklanıp 5 gün sonra tahliye edilen biri emekli 10 polisin yargılandığı ilk duruşma yaklaşık 10 saat sürdü. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanık Emniyet Müdürü İ.B., 3 yıl boyunca Adana İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Müdür olarak görev aldığını belirterek suçlamaları kabul etmedi. Elinden geldiği kadar dinlenecek numaraları kontrol etmeye çalıştığını ifade eden İ.B., “Ancak iş yoğunluğu nedeniyle numaraların tümünü kontrol edemedim. İddianamede 3 yıllık bir süreden bahsedilmektedir. Adana ilinin nüfusu nazara alındığında toplam 6 kişide bu tarz hata yapılmış olması mümkündür. Biz bu durumu fark etmiş olsaydık kesinlikle hemen müdahale ederdik. Ben İstihbarata Karşı Koyma Bürosu’nda çalışan arkadaşlarla olaydan sonra da defalarca görüştüm. Bana İMEİ numarasını ve ismi mutlaka sistemde gördüklerini, aksi takdirde bunu yazmalarının mümkün olmadığını söylediler. Müştekiler adına kayıtlı İMEİ numaralarının geçmişe yönelik olarak istenmesini talep ediyorum. Biz dinlenen kişilerin hakim savcı olduğunu bilmiyorduk. Ayrıca dinlenen kişinin hangi suçtan dinleneceğini de ilgili büro belirlemektedir. Bana dinlenen kişilerin hakim savcı olduğuna veya dinleme kayıtlarında kişilere bu şekilde hitap edildiğine dair bir bilgi ulaşmadı. Bizim adli görevimiz yoktur. Sadece istihbarat toplamaktayız. Bu kapsamda önleme dinlemesi yapmaktayız” dedi.
İlgili büroda dinlemeleri yapan polis memuru H.Ç., tüm konuşmaları dinlemesinin mümkün olmadığını belirterek, “Sistemin attığı konuşmalardan rastgele seçerek dinleme yaptım. Dinlediğim kişilerin birbirlerine hakim savcı diye hitap ettiklerini hatırlamıyorum. Böyle bir şey olsaydı amirime bildirirdim. Tesadüfen seçtiğim konuşmalarda suç unsuru mevcut ise sonuna kadar dinlemekteydim” ifadelerini kullandı.
Emniyet Müdürü E.Y. de 4 sayfalık yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu. Kendisine müdürlük yaptığı dönemde hakim ve savcıların dinlendiğine ilişkin hiçbir bilgi gelmediğini bildiren E.Y., “İMEİ numaralarının klonlanmış olabileceğini düşünüyorum. Bizim birimde güven esastır. Şimdiye kadar alt birimden bu konu ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştı. Asaleten müdürlük görevine başladığımda daha önce dinleme yapılmış numaralara ilişkin hiçbir uzatma talebinde bulunulmayacağı yönünde talepte bulunulmaması için talimat verdim. Çok önemli hususlar için talepte bulunduk. İş yükü çok olduğu için yeni bir talepte bulunmaması talimatı da vermiştim. Sistemde kişinin ismini ve İMEİ numarasını doğrulamadan hiçbir arkadaşımız böyle bir dinleme kararı talep etmez” şeklinde konuştu.
Diğer sanıklar emniyet amiri A.A., komiser F.M. ve polis memurları A.K., A.Ş., B.A.D., M.A., ve R.K. ise suçlamaları reddetti. İsimleri kullanılarak hakim ve savcıların dinlediği öne sürülen müşteki G.G. ile F.Y. şikayetçi olurken duruşmaya katılmak istemediklerini belirtti.

“OLAYI VAHİM OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM”
Dinlendiği öne sürülen hakim S.K. sanıklardan şikayetçi olduğunu vurgulayarak, “Ben talep yazısında 30 numaranın olduğuna, sadece benim T.İ. adıyla İMEİ numarası esas alınarak dinlenmemin talep edildiğine ve uzatma talebinin de aynı şekilde olduğuna dikkat çekmek isterim. Ayrıca durumu bir ulusal gazetenin haberi ile öğrendim. 18 yıllık ağır ceza başkanıyım. Gazetede örgüt lideri olmak, yağma, adam kaldırma, gibi suçlardan dinlendiğim yazmaktaydı. Bunun bir algı operasyonu olduğu açıktır. Olayı vahim olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.
Ayrıca konuyla ilgili hazırlanan 3 farklı iddianame de birleştirildi. Duruşma ara kararların yerine getirilmesi için gerekli süre ve iş yoğunluğu nazara alınarak ertelendi.
(İHA)